Index Vakbarát Hírportál

A Macskák-smink sok volt, új szabályt hozott a tornaszövetség

2018. október 30., kedd 18:11

A Nemzetközi Torna Szövetségnek sok volt az egyik versenyző sminkje, ami a Macskák című musicalre utalt, ezért pár hónapos késéssel hozott is egy szabályt, amivel betiltotta az arcfestést.

Az augusztusi Európa-bajnokságon a holland Celine van Gerner talajgyakorlatát a Macskák egyik betétdalára mutatta be, úgy gondolta, hogy hatásosabb, ha a pódiumra hajából alkotott két füllel és macskasminkben lép pódiumra. Mielőtt ezt megtette volna, a szabálykönyvet is átnézte. Arra jutott, hogy ezt semmi sem tiltja, sem előnye, sem hátránya nem származhat a pontozásnál.

Van Gerner sminkje megosztó volt, a közönség imádta, de a szakma nem fogadta ekkora örömmel, attól tartanak, hogy eltereli a figyelmet a sportteljesítményről. Igaz, hogy a sportág angol nevében a művészi (artistic) szó is szerepel. 

Mielőtt Van Gernernek további követői lettek volna, lépett a nemzetközi szövetség. Egy újabb passzus került a szabálykönyvbe: „Az arcfestés nem engedélyezett. Bármilyen sminknek visszafogottnak kell lennie, semmilyen színházi karaktert (állatot vagy embert) nem ábrázolhat."

Persze a visszafogott sminket elég nehéz önmagában definiálni, de ez egyelőre senkit nem zavar, és a tetoválásokról, akkor még nem is beszéltünk.

A holland tornász gyorsan reagált a hírre a Twitteren: „Megtiszteltetés, hogy én lehettem az első és az utolsó, aki teljes karaktert mutathatott meg a pódiumon."

Amerikai rekord a vb-n

 Az Egyesült Államok válogatottja megvédte címét a női csapatversenyben a dohai vb-n, sorozatban negyedszer nyert, korábban csak a román csapatnak sikerült ez.

Az USA-n kívül a második orosz és a harmadik kínai válogatott kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára.

A magyar csapat nem jutott a nyolcas döntőbe, 17. lett a selejtezőben, de ezzel is indulási jogot szerzett a jövő évi, Stuttgartban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

Női csapatverseny:

  1. Egyesült Államok (Simone Biles, Kara Eaker, Morgan Hurd, Grace McCallum, Riley McCusker) 171,629 pont
  2. Oroszország 162,863
  3. Kína 162,396

...17. Magyarország (Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Péter Sára, Fehér Nóra, Makra Noémi) 152,395 (a selejtezőben)

Rovatok