Index Vakbarát Hírportál

Hajszálakkal lehet mérni csak, mennyi döntött 5000 méteren

2018. február 11., vasárnap 10:36

Történelmi dobogó jött össze a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyén:

A nem várt izgalmakat a kanadai (egyébként holland születésű) Ted-Jan Bloemen és a norvég Sverre Lunde Pedersen hozta össze, szemre teljesen együtt értek be, a mérőóra is holtversenyt hozott ki köztük, úgyhogy célfotó döntött végül. Az egyetlen sportág egyébként a téli olimpián, amit ezredre mérnek, a rövidpályás gyorskorcsolya, gyorskorcsolyában csak az ilyen vitás eseteket döntik el ezredekkel.

Szocsiban pont célfotón múlt az, hogy nem hollandok nyerték az összes gyorskorcsolya-aranyat a férfiaknál, a lengyel Zbigniew Bródka három ezreddel verte Koen Verweijt 1500-on.

Sven Kramer 5000-en sorban harmadik aranyát nyerte, ezúttal új olimpiai rekorddal. Ez volt a negyedik olimpiai címe, de lehetett volna az ötödik is. 2010-ben, Vancouverben az 5000 mellett 10 000-en is ő volt a favorit, de edzője, Gerard Kemkers hibájából elváltotta magát az utolsó körre, és belülre ment. 4 másodperccel megdöntötte az olimpiai rekordot, ünnepelt is, amikor szóltak neki, hogy rossz pályán ment a végén, és kizárták.

Eredmények, gyorskorcsolya, férfi 5000 m, olimpiai bajnok

Rovatok