Index Vakbarát Hírportál

Egy nem is induló orosz lehet az olimpia fair play díjasa

2018. február 12., hétfő 17:51

Az orosz-amerikai viszony a sportban sem túl jó, főleg azután, hogy Oroszország nem is versenyezhet Phjongcshangban Oroszországként. Vlagyimir Putyin többször beszélt arról, hogy az amerikaiak azért robbantották ki a doppingbotrányokat, hogy az ő esélyeit csökkentség a választásokon. Ez persze a sportolókat kevéssé érdekli, az amerikai szánkós, az ezüstérmet nyerő Chris Mazdzer beszélt arról a Reutersnek, hogy mennyire jó az együttműködés közöttük.

„Ez minden Oroszország–USA sztereotípiával szembe megy, de az egyik orosz sportoló azt akarta, hogy használjam a szánkóját, mert nem hitt abban, hogy az olimpiára jöhetne. És akarta tudni, hogy mire vagyok képes. Ez a barátság és bizalom nagyon előremutató." – mondta Mazdzer.

„A nevét nem árulom el. Őrületes volt, az egyik reggel történt. Ez megmutatja, hogy mennyire figyelünk a másikra, és az emberi kapcsolatok átívelnek az országokon, a sport és a kultúra ennek a csodálatos megvalósítója."

Mazder végül nem ment az orosz szánkóval, mert túl nagy volt hozzá, és így nem tudta megbízhatóan irányítani. Így is nagyra értékelte a felajánlást, mert a szánkósportban a technikai újítások nagyon meghatározóak, de inkább titkolják azokat, mint hogy megosszák másokkal a leggyorsabb felszerelésüket.

Rovatok