Index Vakbarát Hírportál

Az edző bekiabált, elbukta vele az olimpiai aranyat

2018. február 15., csütörtök 08:07

Sven Kramer a gyorskorcsolya legsikeresebb versenyzői közé tartozik, senki nem nyert nála több aranyat és érmet a világbajnokságon, kilencszeres összetett és 19-szeres távonkénti világbajnok, és már Phjongcshangba is hét olimpiai éremmel érkezett, majd 5000 méteren nyert hozzájuk még egy aranyat. A nagy sikerek mellett a legszerencsétlenebb jelenet is neki jutott a sportágban.

A holland Kramer a 2010-es vancouveri olimpián megnyerte az 5000 métert. A tízezer favoritja is ő volt, futamában minden rendben is ment a 17. körig. Ekkor azonban egyetlen kiáltás romba döntött mindent. A gyorskorcsolyázók körönként váltanak a külső és a belső pálya között. A 18. kört Kramernek kívül kellett volna megtennie, de az edzője, Gerard Kemkers rákiabált, hogy belülre menjen. Kramer váltott, majd végignyomta a távot, mikor célba ért, abban a tudatban volt, hogy négy másodperccel jobb mindenkinél, olimpiai rekorddal nyert.

Az edzője elég hamar rájött, hogy hibázott, magába roskadva várta a futam végét, már a versenytársak is tudták, hogy Kramer erőfeszítése hibávaló, kizárták a versenyből pályatévesztés miatt.

„Mit tettél?" – ordított rá Kramer az edzőjére, amikor megtudta, mi történt. Később elmondta, hogy ő ösztönösen jó irányba indult, csak Kemkers miatt váltott irányt.

Kemkers elvett egy olimpiai aranyat tanítványától. Megbocsáthatatlan hibája után nem lett volna meglepő, ha Kramer otthagyja. A gyorskorcsolyázó azonban maradt nála, a 2014-es olimpiára is Kemkers készítette fel. Szocsiban már minden kört helyesen diktált. Tízezren ugyan most sem lett meg neki az arany, honfitársa, Jorrit Bergsma megelőzte, de 5000-en és csapatban nyerni tudott.

Kramer aztán Szocsi után hozta meg azt a döntést, amit mindenki négy évvel korábbra várt. Otthagyta Kemkerst. Nem volt harag a versenyzőben, azzal indokolta a váltást, hogy kilencévnyi közös munka után új impulzusokat keres, és inkább 1500-ra koncentrál.

Kemkers is megszenvedhette a hibáját, tavaly azt nyilatkozta, hogy a Vancouver óta eltelt hét évben nem beszélt erről.

Kramer 10 000 méteren is indult Phjongcshangban, de ott nem tudott villanni, csak a hatodik lett, így továbbra sem nyert ezen a távon olimpián.

Rovatok