Index Vakbarát Hírportál

Dráma a svéd-brit curlingmérkőzésen

2018. február 18., vasárnap 12:33 | aznap frissítve

Nehéz elhinni, de ismét egy balhétól hangos az olimpiai curlingtorna. Ezúttal nem egy  sportszerűtlenség, hanem egy meccset eldöntő bírói döntés  borzolta a kedélyeket a Svédország–Nagy-Britannia találkozón. A mérkőzést végül a svédek nyerték 8-6-ra, ezzel megőrizve veretlenségüket, de könnyen lehet, hogy minden másként alakul, ha a britek kövét nem távolíttatják el a bírók egy (vélt?) szabálytalanság miatt.

Hogy tényleg fokozhatatlan legyen a curlingdráma, a vitatott eset a mérkőzés 6-6-os állásánál, a hosszabbítást jelentő 11. játékban, a britek utolsó csúsztatásánál történt. Eve Muirhead, a csapatkapitány éppen csak elengedte a kövét, amikor kigyulladt a szabálytalanságot jelző piros lámpa. Hogy miért, ez nem teljesen tiszta, vagy túl későn engedte el, az úgynevezett söprési vonal (hog line) után, vagy elengedés után újra hozzáért. Mindenesetre a bírói jelzést követően a követ ki kellett venni a játékból, a svédek pedig így már könnyedén behúzták a győzelmet.

 A mérkőzés után Muirhead megkérdőjelezte a büntetés jogosságát.

Nekem az ismétlést megnézve úgy tűnt, hogy már a vonal előtt elengedtem a követ. Nehéz ezt lenyelni. Valószínűleg ez volt az első alkalom pályfutásom során, hogy ilyesmiért megbüntettek. Ráadásul pont ebben a szituációban, ez egészen szörnyű. De még ennél is rosszabb, hogy utólag nem tűnik jogosnak a dolog.

– mondta a brit csapatkapitány, aki a curlingesek sportszerűségéből is felvillantott valamit az eset kapcsán.

Nem tudom, hogy átnyúltam-e a vonalon. Ha tudtam volna, magam szólok a bíróknak. Amikor ilyesmi történik, azt nehéz feldolgozni, hatalmas csalódás, hogy így ért véget a meccs.

A britek a mérkőzés után sem kaptak hivatalos választ arra, hogy miért járt a büntetés, az angol sajtó mindenesetre már a videobíró bevezetését követeli, Muirhead pedig egy – szerinte – igazát bizonyító képet posztolt a Twitterre. Csalódottságuk persze érthető, a vereséggel a britek nehéz helyzetbe kerültek. Bár jelenleg még az éppen továbbjutást jelentő negyedik helyen állnak (holtversenyben Kínával), viszont a következő ellenfelük a tornát pocsékul kezdő, ám azóta nagyon belelendülő kanadai válogatott lesz. A három vereség után két győzelmet begyűjtő világbajnoki címvédő egyelőre az ötödik, de egy meccsel kevesebbet játszott, mint az előtte álló britek. A svédek hibátlan teljesítménnyel vezetik csoportkört.

Rovatok