Index Vakbarát Hírportál

Az olimpia eddigi legnagyobb csodája a német hokicsapaté

2018. február 23., péntek 15:51

Németország jégkorong-válogatottja okozta a téli olimpia eddigi legnagyobb meglepetését azzal, hogy a férfitorna elődöntőjében 4-3-ra legyőzte Kanadát, amely nem csak a címvédő, de eddigi kilenc aranyérmével és 15 dobogós szereplésével minden idők legeredményesebb csapata is egyben.

Az első harmadban még nem lehetett semmi különbséget sem érezni, az iram sem volt kifejezetten nagy. Kanada enyhe fölényben játszott, de a németek magabiztosan védekeztek. A második játékrészben aztán a németek elléptek, 4-1-re vezettek és emellett nagyon magabiztosan, szép hokit bemutatva játszottak.

Nem csak góljaik voltak látványos, de kétszer a kapuvas mentette meg Kanadát a nagyobb szégyentől.

A harmadik harmad egy gyors kanadai góllal kezdődött, aztán jött még egy találat a címvédőtől, és maradt tíz perc még a meccsből. De ahogy az egész tornán és ezen a meccsen is hiányzott ebből a csapatból az az erő, amely képes lett volna megfordítani a meccset. A kapust is levitték, de az egyenlítő gól nem jött. A női csapatuk után a férfiak sem védik meg a címüket idén.

Kanadát az a csúfság érte, hogy lemarad döntőről, amire 2006 óta nem volt példa, akkor a legendás kanadai hokis Wayne Gretzky volt a csapatfőnök. Németország eddig kétszer volt olimpián bronzérmes, 1932-ben Lake Placidben és 1976-ban Innsbruckban. Most viszont ennél is jobb eredményt fog elérni.

Kanada óriási lehetőséget szalasztott el azzal, hogy az NHL-eseit nem tudta Phjoncshangba küldeni. Egyrészt a NOB és az észak-amerikai liga nem tudott a játékosok biztosításáról megegyezni egymással, másodsorban Gary Betmann az NHL vezetője megtiltotta a játékosok szereplését az olimpián.

A kanadai hokiválogatott az utóbbi években ellépett a riválisoktól, olyan erős csapattal jöhettek volna az olimpiára, amelyhez hasonlót más nem nagyon tudott volna kiállítani. Ez a kanadai csapat – amely az Európában hokizókból lett összerakva – lényegesen gyengébb az utóbbi években látott kanadai válogatottaknál. Már a korábbi meccsen lehetett érezni, hogy nincs meg bennük az az átütő erő, amely korábban jellemezte őket.

A németek nagyot játszottak már a svédek elleni negyeddöntőben is, ez az eredmény pedig szenzációs attól függetlenül is, hogy kik kerültek a kanadai keretbe. A döntő másik résztvevője, Oroszország nyerheti még a legtöbbet az ügyön. Hihetetlen motivált és erős a csapata, eddig gyakorlatilag mindenkit lesöpört a jégről. Becsvágyuk érthető, hiszen az önálló Oroszország még sosem nyert olimpiai aranyat, egy ezüst és egy bronz jutott nekik eddig.

Férfi jégkorong, elődöntő:

Gól: Macek (15.), Plachta (24.), Mauer (27.), Hager (33.), illetve Brule (29.), Robinson (43.), Roy (50.)

Gól: Guszev (28.), Gavrikov (29.), Kovalcsuk (60.)

A további program:

Borítókép: Grigory Dukor / Reuters.

Rovatok