Index Vakbarát Hírportál

Hét év után vehette át az olimpiai aranyérmét a spanyol súlyemelő

2019. február 28., csütörtök 16:44

Lidia Valentín hét év után vehette át az aranyérmét a 2012-es londoni nyári olimpián mutatott teljesítményéért. Minderre azért kellett ennyit várnia a spanyol súlyemelőnek, mert a versenyen eredetileg csak a negyedik helyen végzett, azonban időközben kiderült, hogy az összes dobogós doppingolt.

Valentín egy kifejezetten eredményes súlyemelő: a 75 kg-osok kategóriájában Pekingben ezüstérmet, Rióban pedig bronzérmet szerzett, de többek között van négy Eb- és két vb-aranya is. Londonban is az egyik esélyesnek számított, de a kazah Svetlana Podobedova, az orosz Natalia Zabolotnaja és a fehérorosz Irina Kulesa is megelőzte, előbbi kettő ráadásul nem is kevéssel:

A kiugró eredmények azonban senkit nem zavartak az orosz doppingbotrány kirobbanásáig (2016), utána viszont a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség ellenőrizte a 2012-ben leadott mintákat, majd mind a három dobogóst diszkvalifikálta. Az aranyérmet így a most 32 éves Valentín örökölte meg, aki 2018 február 28-án át is vehette azt a Spanyol Olimpiai Bizottság madridi központjában.

Rajta kívül egyébként az egyiptomi Abeer Abdelrahman és a kameruni Madias Nzesso is örülhet – előbbi ezüstérmes, utóbbi pedig bronzérmes lett.

Rovatok