Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen, már a bridzsben is doppingolnak

2019. március 1., péntek 09:05 | aznap frissítve

Kevesen gondolnák, hogy a kártyasportok csúcsának tartott bridzsben is doppingolnak a sportolók. Ráadásul most a világ talán legjobb játékosa, Geir Helgermo bukott le, akinek a szervezetésben két tiltott anyagot is találtak. Nehezen érhető, hogy egy kártyajátékosnak miért kell dopping. A szintetikus tesztoszteron még valahogy magyarázható, de a női meddőség ellen ajánlott clomifene aztán már végképp nagyon furcsa.

Mivel a bridzsezők világszövetsége tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, így a sportág ugyanúgy kénytelen betartani a dopping szabályokat, mint más, hasonló sportági szövetség. Attól függetlenül, hogy ezek a szerek hatással vannak-e a sportoló teljesítményére.

Nem világos, hogy Helgermo miért használt ilyen szereket, de létezik egy olyan tanulmány, amely kimutatja, hogy például egy sakkjátszma győzteseinél sokkal magasabb tesztoszteron szintet mutatnak ki, mint a veszteseknél.

Nem az első eset amúgy a bridzsezők körében a dopping. Leginkább a koncentrációt elősegítő szerekkel, de már 2015-ben buktak le játékosok. Azért használhattak ilyen szereket, mert egy-egy komolyabb verseny akár három hétig is eltarthat.

A norvég bridzsező sem először került szembe a hatóságokkal, 2017-ben adócsalás miatt kapott felfüggesztett börtönbüntetést. Most 2019 novemberéig gondolkodhat azon, mire volt jó a női meddőség ellen pirulákat bevenni.

Rovatok