Index Vakbarát Hírportál

Újabb győzelem, az aranyért vívnak Szilágyi Áronék

2019. július 21., vasárnap 11:58

Döntőbe jutott a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban vívó férfi kardcsapat a budapesti világbajnokságon. 

A magyar csapat 45:38-ra legyőzte a 2018-ban ezüstérmet szerzett olasz válogatottat. A Dél-Korea elleni döntő  a hivatalos program szerint 18:50-kor kezdődik. A dél-koreaiak 45:22-re verték meg a németeket (a német csapat magyar szálairól itt olvashat).   

Elődöntő: egyszer feljöttek az olaszok, Gémesit cserélni kellett, mert a szegycsontját eltalálták

Szatmári és Szilágyi megnyerte első asszóját Luca Curatoli és Luigi Samele ellen, majd Gémesi két tussal alulmaradt Enrico Berrével szemben, de a magyarok így is 15-13-ra vezettek az első kör után. Szatmári továbbra is magabiztos volt, Gémesi viszont 9-4-re kikapott Curatolitól, közben egy alkalommal az olasz erősen eltalálta őt a szegycsontján, úgy, hogy el is tört a pengéje.

Az asszó után a vezetőedző, Decsi András néhány szót váltott Gémesivel, majd jelezte, hogy csere lesz, és Decsi Tamás áll be. Előbb azonban még Szilágyi 6-2-re verte Berrét, ezzel visszavette a vezetést (30-27).

Decsi jól tudott beszállni a mérkőzésbe, szép tusokkal kezdett és bár később akadt gondja, végül így is döntetlenre hozta Samele elleni párharcát, amivel sokat segített a csapatnak. A lelátón felhangzott a biztatás, majd Szatmári folytatta jó sorozatát: Berre ellen is nyert a többi között olyan tussal, amelyet parádés védés után ért el a pást végére szorulva.

Szilágyi 40-35-nél ment fel a pástra és 5-3-ra verte Curatolit. Szatmári a meccs után azt mondta:

Bár az első győzelmünk magabiztosnak tűnt, az eleje döcögött, mert izgultunk. Az olaszok elleni mérkőzés nagyon melós volt. Szép tusokat adtunk, jól vívtunk.

"Mindkét meccs kemény volt, az irániak ugyanis nagyon kellemetlen ellenfelek. Más stílusban vívnak, mint az európaiak - nyilatkozott Gémesi. - Az olaszok ellen Áron és Szatyi extrát hozott. Azért csapat a csapat, hogy ha valamelyikünknek nem megy, legyen, aki segít. Most nekem nem ment, de Tomi nagyot vívott."

Sportszerűen elismerte, nem azon múlt a második asszóban elszenvedett veresége, hogy az olasz pengéje eltalálta a szegycsontját, és emiatt rövid ápolásra is szorult.

Sima út az elődöntőbe

Előzőleg a csapat 45:29-re győzte le Iránt a negyeddöntőben. Az elsőként vívó Szatmári András 5:3-as előnyt harcolt ki, amelyet Szilágyi Áron - akinek az egyéni vívás nagyon nem sikerült - növelt tovább (10:6) az Nso.hu tudósítása szerint. Gémesi Csanád a harmadik asszóban egy tussal alulmaradt az egyéniben bronzérmet szerző (épp Szatmáritól kikapó) Modzstaba Abedinivel szemben (15:12).  

A második körben mindenki hozta a maga asszóját, ezzel 30:16 volt Szilágyiéknak. Irán a végjátékra sem javult, így elég volt az is, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi döntetlenre hozza az utolsó asszót. A végeredmény 45:29 lett.

A női tőrözők a nyolcaddöntőben kikaptak Kanadától, így a 9-16. helyért folytatják. Kanada fölényes, 45:25-ös győzelmet aratott a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra és Mohamed Aida alkotta magyar csapat ellen.

Rovatok