Index Vakbarát Hírportál

Visszatér az orosz zászló az olimpiára

2019. július 26., péntek 15:43

Hivatalos meghívást kapott a jövő évi tokiói nyári játékokra az Orosz Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, így az orosz csapat a saját zászlaja alatt indulhat az olimpián. Ezt pénteken az Orosz Olimpiai Bizottság sajtóosztálya közölte Moszkvában.

Az MTI által szemlézett kommüniké szerint Oroszország, eltérően a tavalyi phjongcshangi téli olimpiától, "teljes értékű olimpiai csapatot alakíthat", amely a japán fővárosban "a saját zászlaja alatt és mindennemű korlátozás és pótlólagos feltételek nélkül szerepelhet".

A közlemény értelmében mindez az atlétika azon képviselőire is érvényes, akiknek érvényes engedélyük van a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) a nemzetközi versenyeken való részvételre és a selejtezőkön való szereplésre.

Az orosz csapatot a szisztematikusan szervezett doppingprogram miatt büntették az elmúlt években. A doppingügyeiket 2015-ben nyilvánosságra hozó McLaren-jelentés után az oroszok ugyan még saját csapattal versenyezhettek a riói nyári olimpián, két évvel később a phjongcshangi téli olimpián viszont már csak a függetlenek közé nevezhették sportolóikat.

2016-ban Oroszország negyedik helyen zárt az éremtáblán az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kína mögött, 19 aranyat, 17 ezüstöt és 20 bronzot gyűjtve.

Rovatok