Index Vakbarát Hírportál

Megnyitották a Maccabi Európa Játékokat

2019. július 30., kedd 22:43 | aznap frissítve

Kedden este megnyitották a 15. Maccabi Európa Játékokat a Hidegkuti Nándor Stadionban, az esemény jövő szerdáig tart. A megnyitón a lángot Polgár Judit gyújtotta meg, és beszédet mondott Áder János köztársasági elnök is, aki egyúttal a játékok fővédnöke.

"Mi magyarok mindig készek vagyunk szurkolni sportolóinkért. Büszkék vagyunk minden magyar sikerre, és lenyűgözve állunk másoké előtt. Büszkék vagyunk mindazokra, akik magyar színekben versenyeznek, és büszkék vagyunk rá, hogy a közös zászló közös csapatában a sokféle személyes identitás mindig jól megfér egymással. Büszkék vagyunk zsidó honfitársainkra, akik a saját teljesítményükkel közös önbecsülésünket gyarapították egykor, és gyarapítják ma is" - mondta az MTI szerint.

A 15. Maccabi Európa Játékokon 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban versenyez majd egymással. A versenyzők nemcsak Európából, hanem kilenc Európán kívüli országból is, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből érkeznek. Egy korábbi sajtótájékoztatón Jusztin Ádám, a Maccabi VAC sportegyesület elnöke azt mondta, hogy legalább 30 érmet vár a 208 magyar sportolótól.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint a játékok rendezésének a magyar zsidó közösség szempontjából rendkívüli jelentősége van, a játékok kapcsán számos kulturális és vallási programot szerveznek.

A szervezők a Ludovika Campus tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítanak egy "Maccabi falut", ahol minden nap a díjátadást rendezik, de lesznek kiállítások, koncertek és filmvetítések is. A kormány összesen ötmilliárd forint költségvetési támogatást biztosított a játékok előkészítésére és lebonyolítására, amely a teljes költségvetés 90 százalékát teszi ki.

(Borítókép: Az amerikai delegáció tagjai bevonulnak a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok