Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai ezüstérmest vert, mégsem szerzett olimpiai kvótát a magyar birkózó

2019. szeptember 22., vasárnap 14:31

Nem szerzett kvótát a tokiói olimpiára Veréb István, aki idén 92 kilogrammban Európa-bajnoki bronzérmes lett. A szombathelyi sportoló második vigaszági mérkőzését elveszítette vasárnap, így nem léphet szőnyegre a harmadik helyért, és kvótát sem sikerült szereznie a szabadfogásúak 86 kilogrammos kategóriájában a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon – írta az MTI.

Ezzel nem szállt el a versenyző minden esélye: 

Ez az első kvalifikációs verseny volt, ezenkívül jövőre lesz még két verseny, ahol kiharcolhatja az olimpiai részvételt.

– közölte Bánkuti Zsolt, a szabadfogású birkózók felnőtt válogatottjának edzője.

Ezzel a magyarok számára befejeződött a világbajnokság, amelyen négy érmet és négy tokiói kvótát szerzett a küldöttség.

Veréb jól indult Nur-Szultanban szombaton nagy csatában verte ukrán riválisát, majd tussal kikapott  Hasszán Jazdanitól. Az iráni  viszont a fináléig menetelt, így Veréb vigaszágon kapott esélyt. Élt is vele, a vb utolsó napján simán, 10-2-re verte a londoni játékok ezüstérmesét, a Puerto Ricó-i Jaime Espinalt. Ezzel már a bronzmérkőzésen való indulás jogáért mehetett, hogy a harmadik helyet megszerezve kvótát kapjon Tokióra. 

Itt azonban a tavalyi Eb-győztes orosz Artur Najfonovot kellett volna legyőznie – mindössze 20 perccel az előző mérkőzése után.

Najfonov végül 11-1-re nyert.

Rovatok