Index Vakbarát Hírportál

Milliós járadékot kapnak a legeredményesebb magyar edzők

2019. december 19., csütörtök 09:46

Több olimpiai érmes magyar sportoló is egy közeli rokonát jelölte meg edzőjeként, akiknek ezért az állam havonta több millió forintot fizet, írja a 24.hu.

A magyar állam évente 1,64 milliárd forintot fizet járadékként az olimpián érmet nyert sportolók edzőinek. A 24.hu kérte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatait, amiből kiderült, hogy

A sporttörvény kimondja, hogy miként az olimpiai és paralimpiai érmes sportolók, úgy az edzőik is életük végégig jogosultak a járadékra. Az állam ezzel ismeri el azokat az erőfeszítéseket, hogy a sportolók és edzőik hosszú éveket, évtizedeket áldoznak arra, hogy az olimpiákon és paralimpiákon kimagasló eredményeket érjenek el. Emellett azonban kevesebb lehetőségük van tanulni és civil karrierjüket építeni, az állam ezt kompenzálja a járulékkal.

Az edzőknek járó járadékot a tanítványaik eredménye alapján számítják ki, a bajnokok az előző évi bruttó átlagkeresetnek megfelelő járulékot kapnak havonta, ami az idén 329 900 forintot. Az ezüstérmesek ennek a hetven, a bronzérmesek az ötven százalékát kapják. Az edzőik korábban a sportolóik járadékának felével megegyező összeget kaptak, idén viszont módosították a törvényt, és már ők is ugyanakkor járadékban részesülnek, mint a sportolók.

Az edzők között néhány érdekes név is felbukkan. Hosszú Katinka olimpiai érmei után nagyapja, Bakos László kap 1,2 millió forintot kap havonta. Korábbi férje és edzője, Shane Tusup nem kedvezményezettje a járuléknak, mert a törvény nem teszi lehetővé a külföldi állampolgárok díjazását. 

Egyrészről nagyon egyszerű, mert nagypapám megérdemli: elindított az utamon, és az egyetlen magyar edzőm, aki mindvégig hitt bennem, hogy olimpiai bajnok leszek. Másrészről a volt férjem nem magyar állampolgár, ezért nem kaphatja

– mondta Hosszú Katinka a 24.hu-nak.

Cseh László hat olimpiai érme után többen is járadékban részesülnek. A jelenlegi edzője, Plagányi Zsolt mellett az apja, idősebb Cseh László, Güttler Károly, és korábbi mesterének felesége, Túri-Varga Zsuzsanna is jogosult a járadékra. Turi György Cseh László érmei után nem, Kovács Ágnes olimpiai bajnoki címe után viszont 330 ezer forintot kap.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely az apósát, Valkay Ferencet jelölte meg kedvezményezettként. Egerszegi Krisztina eredményei után pedig nővére, Egerszegi Klára is kap havi félmillió forintot. 

A férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyt nyerő edző, Kemény Dénes összesen 988 ezer forintot kap a sydney-i, az athéni és pekingi győzelmei után. Somogyi Béla, az ötszörös olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta edzője is ugyanennyit kap havonta.

Rovatok