Index Vakbarát Hírportál

NOB: Három hónapon belül szembe kell nézni az olimpia elhalasztásával

2020. február 25., kedd 12:12

Japánban öt hónappal a július 24-én rajtoló olimpia előtt futballmeccseket halasztanak el a koronavírus miatt, a járvány lassan kezdi befolyásolni a játékok megrendezését is. Senki nem beszél még a világ legnagyobb sporteseményének halasztásáról, de Dick Pound, aki legrégebbi tagja a Nemzetközi Olimpiai Szövetségnek, erre is kitért az AP hírügynökségnek adott interjújában. A 77 éves, 1978 óta NOB-tag sportdiplomata szerint három hónapon belül kiderül, lesz-e Tokio2020.

Ki lehet várni két hónappal a játékok előttig, de rengeteg intézkedést már most meg kell hozni. A biztonságot, az ételeket, az olimpiai falut, a hoteleket mind mind ellenőrizni kell, nem beszélve arról, hogy a média már sokkal korábban elkezd dolgozni a helyszínen.

– mondta Pound a kérdésre, mi az utolsó időpont, amikor le lehet fújni az olimpiát.

Pound szerint május végéig el lehet tolni a végleges döntést, remélve, hogy akkorra képesek lesznek kontrollálni a vírust. Amennyiben akkorra sem sikerül, „szembe kell nézni (az olimpia) törlésével”.

Pound úgy gondolja, nem lehet máshol megrendezni az olimpiát, ilyen rövid időn belül senki nem tudná vállalni a szervezést. Állítja, a rövid távú halasztás sem megoldás, a televíziók őszre be vannak táblázva, más sportesemények viszik el a műsoridőt.

Felvetődik, hogy egy évvel el lehetne-e halasztani az eseményt, erről úgy vélekedett, ha Japán képes lenne jövőre is készen állni, akkor meg kell nézni, át tudják-e szervezni a teljes 2021-es sportprogramot, ami szintén nem egyszerű dolog. 

A volt NOB-alelnök biztos benne, a végső döntést nem a NOB vagy a sportszervezetek, hanem az egészségügyi szervezetek fogják meghozni. Tokióba 11 ezer sportolót várnak a két és fél hetes eseményre, a versenyeket több millióan követnék a helyszínen, rengetegen turistaként.

Kínában 77 658-en betegedtek meg a koronavírustól, és több mint 2600 ember halt meg. A Koreai Köztársaságban 893 a fertőzöttek száma, kilenc halálos áldozatról tudni, Olaszországban hétfőig legalább 220-an kapták el a vírust, hét halott van. Japánban eddig négyen vesztették életüket, és kevesebb a fertőzött, mint az olaszoknál.

A kanadai Pound volt a WADA, az antidopping-szövetség első elnöke 1999 és 2007 között, illetve kétszer négy éven át a NOB-alelnökeként is dolgozott.

(Borítókép: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok