Index Vakbarát Hírportál

NOB-elnök: Nem halasztjuk el a tokiói olimpiát a koronavírus miatt

2020. február 28., péntek 21:58

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke eltökélt azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus miatt nem kell elhalasztani a tokiói olimpiát, bízik benne, hogy júliusi 24-én meg lehet tartani a nyitóünnepséget.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján olvasható a Thomas Bachhal készült interjú, amelyben a sportvezető arról beszélt, szeretne mindenkit megnyugtatni arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak előre tekint, az Egészségügyi Világszervezettel, a Kínai Olimpiai Bizottsággal, a tokiói szervezőbizottsággal, a japán hatóságokkal, valamint számos nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve dolgoznak azon, hogy biztosítsák a sportolók biztonságos felkészülését és a kvalifikációs eseményeket, hogy aztán július 24-én meggyújthassák az olimpiai lángot az Olimpiai Stadionban.

Remek egység és szolidaritás jellemzi az olimpiai mozgalmat a felkészülés és különösen a kvalifikáció tekintetében. Nagyon büszke vagyok erre, hiszen rengeteg nemzeti olimpiai bizottság, ország és szövetség dolgozik együtt azért, hogy kezelje a vírus által támasztott kihívást

– mondta Bach.

A járvány miatt egyébként több csapat sem az eredetileg tervezett helyeken készül a tornára. A kínai birkózócsapat például Szerbiában, az asztaliteniszezők Katarban, a kínai női kosárlabda-válogatott pedig Horvátországban gyakorol. A kínai kvalifikációs versenyeket és tornákat pedig a járvány kitörése után heteken belül áthelyezték más országokba, ahol garantált a sportolók biztonsága.

A teljes interjú angol nyelven ide kattintva olvasható.

(Borítókép: Tomohiro Ohsumi - Getty Images)

Rovatok