Index Vakbarát Hírportál

A 6. olimpiájára készülő Sidi Péter még két olimpiát vett célba

2020. március 6., péntek 11:34

Sidi Péter az utolsó esélyt megragadva jutott ki az Európa-bajnokságról a nyári tokiói olimpiára. A 41 éves versenyző hatodik olimpiájára készülhet, és ugyan volt már korábban Európa- és világbajnok is, olimpiáról még nincs érme. Nagy vágya, hogy ezt megszerezze, és előre lépjen a pontszerző helyekről. Légpuskában, a 60 lövéses számban hét éve ő a világcsúcstartó.

A wroclawi Európa-bajnokságon 60 lövés után 632,5 körös eredményt ért el, amivel az első helyen állt, végül összesítésben hetedik lett.

Sidi kiemelte, nem turistáskodni megy Japánba, komoly tervei vannak, sőt, még a tokiói olimpia után is.

„Szeretnék eljutni a 2024-es olimpiára, de nem zárom ki a 2028-ast sem, a lövészetben az sem ritka, hogy valaki ötven felett is ott van a lőállásban, elég csak a szlovén Rajmond Debevecre gondolni, aki majdnem 50 évesen ötkarikás érmet nyert”

- mondta.

Sajnálja, hogy nyolc évvel ezelőtt a nemzetközi szövetség átírta a versenyek lebonyolítását, amivel szerinte nem előre vitték a sportágat, hanem hátra. Az alapverseny eredményét ugyanis törlik, a nyolcas döntőben új verseny kezdődik, mert lőnek tízet, majd kettőt, és az utolsó kiesik. Két újabb lövés után az utolsó megint búcsúzik. És ez így megy, amíg 24 lövés után meg nem születik a bajnok.

„A döntőbe éppen becsusszanó versenyzőket jutalmazzák a hátrányuk eltüntetésével. A döntő néhány lövéses szerencsejáték, amivel legfeljebb a fogadóirodák jártak jól, a sportág kevésbé. Ez van, most ennek a kihívásnak kell megfelelni és nyerni Tokióban”

- összegzett.

Rovatok