Index Vakbarát Hírportál

Már nem tabu a tokiói olimpia elhalasztása

2020. március 11., szerda 06:48

Ha idén nyáron a koronavírus-járvány miatt nem lehetne megtartani a tokiói olimpiát, úgy a játékok egy vagy két évvel való elhalasztása lenne a legreálisabb megoldás

– idézte az MTI Takahasi Harujukit, a japán szervezőbizottság egyik tagját, aki a Wall Street Journalnak adott interjút.

Takahasi azt mondta, hogy a testület még nem vitatta meg, milyen hatással van a járvány a játékokra, mivel legutóbbi tanácskozásukat decemberben tartották, még a járvány kirobbanása előtt.

Szerinte ha a játékokat nézők nélkül rendeznék meg, az túl nagy pénzügyi károkat okozna, míg egy egy évnél rövidebb halasztás esetén az olimpia ütközne más jelentős profi sportrendezvényekkel.

Szakértők szerint egy egyéves halasztás a jövő év azonos időszakára komoly logisztikai problémákat okozna, de a médiaközvetítések szempontjából megvalósítható lenne, mivel ugyanúgy beilleszthető lenne a közvetítési jogokkal rendelkező társaságok általában laza nyári műsorrendjébe.

A tavaly decemberben Kínából indult új típusú koronavírus-járvány eddig világszerte több mint 116 ezer embert fertőzött meg, és több mint négyezer ember halálát okozta.

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, és úgy fogalmazott, hogy az olimpia lemondása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a sportolók számára.

Rovatok