Index Vakbarát Hírportál

A thaiföldi és malajziai súlyemelőket kizárták a tokiói olimpiáról

2020. április 4., szombat 17:55 | aznap frissítve

A doppingesetek magas száma miatt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szombaton arról döntött, hogy nem engedi indulni a thaiföldi és malajziai versenyzőket jövőre a tokiói olimpián, írja az MTI.

A két ázsiai ország szövetségének 21 napja van, hogy fellebbezzen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Az IWF mellékbüntetésként még 200 ezer dollár megfizetésére kötelezte a thaiföldi tagszervezetét, ennek fele büntetés, a másik felét pedig arra fordítják, hogy ellenőrizzék az ország súlyemelőit.

A tavalyi világbajnokságon nyolc thaiföldi versenyző bukott le tiltott szer használatával.

Emiatt az IWF három évre felfüggesztette az ország szövetségének tagságát, amely 2022. március 7-én jár le. A nyolc lebukott thai súlyemelő közt van az olimpiai bajnok Sukanya Srisurat, Thunya Sukcharoen és Chayuttra Pramongkhol is.

A thaiföldi súlyemelősportot 2011-ben is megrázta egy nagyobb doppingbotrány, akkor hét tinédzserkorú lánynak lett pozitív a tesztje. A malajziai szövetség egyéves felfüggesztése 2020. október elsején jár le, de a mostani döntés értelmében a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpián sem lesznek ott a maláj súlyemelők.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség korábbi elnöke az év elején kirobbant botrány után 90 napra visszaadta az elnöki tisztségét, amit azóta sem vett még vissza. Június 19-ig a megbízott elnök, Ursula Papandrea vezeti az IWF-et. A német közszolgálati tévécsatorna, az ARD dokumentumfilmje január elején jött ki a német ARD tévécsatorna a doppingellenőrzések elhanyagolásáról, és több millió dollár elsikkasztásával vádolta meg az IWF-et, amelyet az elmúlt 20 évben a magyar sportdiplomata vezetett.

Rovatok