Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárd forintot költenének az önkormányzatok a sportcsapatokra

2020. április 16., csütörtök 10:36

Összesen hárommilliárd forintot terveztek be a nagyobb városok a csapatsportok támogatására az idei évben, azonban elképzelhető, hogy a koronavírus-járvány átírhatja még a költségvetéseket, írja a Népszava.

A lap közérdekű adatigényléséből kiderül, hogy a helyi önkormányzatok az év elején elfogadott költségvetésük alapján mennyi pénzt szántak azokra a csapataikra, amelyek a hat látványsportág (labdarúgás, kézilabda, vízilabda, kosárlabda, röplabda és jégkorong) valamelyikében az első osztályú bajnokságában szerepelnek.

Huszonnégy városnak küldték el a kérdéseiket az önkormányzati sporttámogatásokkal kapcsolatban,közülük három helyről:

Pécsről, Egerből és Kisvárdáról eddig még nem kaptak választ.

Talán meglepő, hogy Szolnok csupán 20 millió forintot költ a profi sportra (mindet a helyi kosárcsapat támogatására), hiszen néhány évvel ezelőtt a Közgép kiemelt támogatásának köszönhetően kosárlabdában és vízilabdában is bajnokcsapata volt a városnak, és milliós fizetésekkel tudták a legjobb sportolókat a városba csábítani.

A legtöbb pénzt, 471 millió forintot, Székesfehérváron fordítanak a sportcsapataikra. Őket követi Szombathely, ahol a klubokat üzemeltető cégek támogatására 410 millió forintot szánnak. A harmadik helyen Kaposvár áll 346 millió forintos támogatással, arányaiban viszont a kaposvári támogatás mértéke messze az első az országban, a költségvetésük 3 százalékát fordítják a helyi futball-, kosárlabda-, vízilabda és két röplabdacsapatuk támogatására, ami az iparűzési adóbevételüknek közel 10 százaléka.

Hogy a kaposvári támogatás mennyire kimagasló, azt jól mutatja, hogy a második helyen álló Szombathelyen a költségvetés 1,67 százaléka, míg a harmadik Mezőkövesden 0,7 százaléka megy a helyi sportcsapatok támogatására. És ezekben az összegekben még nincsenek benne a létesítmények használatára adott további városi támogatások.

Szombathelyen és Zalaegerszegen egyaránt 150-150 millió forint jut a helyi futballcsapatra, míg Székesfehérváron és Kaposváron 120-120 millió forint. Mezőkövesd 110 millió forintot költ az első osztályban jelenleg harmadik helyen álló futballcsapatára. Szombathelyen a bajnoki címvédő kosárcsapat 180 millió forint támogatást kap az önkormányzattól, míg Sopronban 150 millió, Székesfehérváron pedig 126 millió jut a kosárlabdára.

Veszprém 140 millió, Tatabánya pedig 100 millió forintot költ a kézilabdacsapatára. A szegedi önkormányzat tájékoztatása szerint összesen 80 millió forintot költ a sporttámogatásokra, ugyanakkor a Szegedi Sport és Fürdők Kft., és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégek 614,5 milliós, illetve 2,35 milliárdos önkormányzati támogatásban részesülnek, azaz közvetve az innen érkező támogatás is a várostól van.

Jégkorongra Székesfehérvár adja a legtöbbet, 165 milliót, röplabdára pedig Kaposvár, 80 milliót. Nyíregyházán 150 millió forintot kap a röplabda- és kosárcsapatot közösen működtető cég. A vízilabdára szintén Kaposváron adják a legtöbb önkormányzati támogatást, 45 millió forintot.

Vácon az ősszel megválasztott új városvezetés nem ad önkormányzati támogatást a helyi csapatoknak.

Március elején az új győri polgármester, Dézsi Csaba kijelentette, hogy a város a továbbiakban nem ad támogatást a labdarúgócsapatnak, ahogy az érdi polgármester, Csőzik László is bejelentette, hogy csökkentik a helyi  kézilabdacsapat támogatását. A érdi női kézilabdaklub szerdán jelentette be, hogy szerződést bontottak a felnőtt játékosaikkal.

Rovatok