Index Vakbarát Hírportál

Japán nem állja a tokiói olimpia többletköltségeit

2020. április 28., kedd 12:44

Abe Sindzó japán kormányfő azt mondta, nem ígérte meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy országa átvállalja a tokiói olimpia elhalasztásából fakadó többletköltségeket. A miniszterelnök a tokiói törvényhozásban beszélt erről kedden, írja az MTI.

„Nem tettem ígéretet arra, hogy Japán viseli az olimpia 2020-ról 2021-re halasztásának járulékos költségeit. Ez nem felel meg a valóságnak”

– jelentette ki a kormányfő. Ugyanakkor Japán mindent megtesz annak érdekében hogy a jövő évi olimpiát úgy rendezzék meg, hogy „az emberiség győzelmet aratott a koronavírus felett”.

Múlt hétfőn a japán hírügynökség arról számolt be, a miniszterelnök beleegyezett a halasztás miatti plusz költségek átvállalásába, amelyek a Kyodo japán hírügynökség információja szerint

hárommilliárd dollárra is rúghatnak.

Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője másnap viszont úgy nyilatkozott, Abe Sindzó nem kötött konkrét egyezséget a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. Ezután bontakozott ki a vita a NOB és a japán szervezőbizottság között arról, hogy melyik fél milyen arányban viseli a tokiói olimpia halasztásának költségeit.

Az olimpia idén július 24-én, a paralimpia pedig augusztus 24-én kezdődött volna, de március végén az a döntés született, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel később rendezik meg az eseményt. Ennek értelmében az olimpiát  2021. július 23. és augusztus 8. között, a paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között tartják.

Az eddigi előkészületekre szakértői becslések szerint Japán már több mint 12 milliárd dollárnyit költött.

Rovatok