Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatt több millió eurót spórolnának a párizsi olimpián

2020. május 18., hétfő 13:33

A 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke, Tony Estanguet szerint készek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt költséghatékonyabbá tenni a rendezést, írja az MTI.

A háromszoros olimpiai bajnok szlalomkajakos Estanguet az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portálnak adott interjút, amelyben reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy másik francia tagja, Guy Drut korábbi sportminiszter korábbi kijelentésére. Drut azt mondta, hogy a párizsi játékok eredeti tervei most, a koronavírus-járványt követően elavultak és nélkülözik a realitást.

„Nem igazán értem Guy reakcióját, ugyanis szükségünk van egy olyan projektre, amely mind gazdaságilag, mind szociálisan összehozza az embereket”

– mondta Estanguet, aki tisztában vannak azzal, hogy kell majd változtatni az eredeti terveken.

Szerinte épp ezért hozták létre a szervezőbizottságot, hogy folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket és a realitás talaján maradva hozzanak döntéseket. Estanguet elmondta, hogy az elmúlt hetekben beszélt az olimpia lebonyolításában közreműködő partnerekkel, akik mind támogatásukról biztosították.

Szerinte arra kell törekedniük, hogy a nézők, szurkolók számára szinte láthatatlan dolgokon spóroljanak, miközben az olimpiai esemény mindenki számára látványos, azt egyedivé tevő részeihez nem nyúlnak. Estanguet a személyszállításban és az elszállásolásban nagy spórolási lehetőséget lát, ennek kapcsán pedig már egyeztettek is a NOB mellett a nemzetközi szövetségekkel és a nemzeti olimpiai bizottságokkal.

Hiszek abban, hogy a sportolók és újságírók szállítását képesek leszünk hatékonyan megszervezni egy olyan városban, ahol 400 métereként van egy metróállomás

 – utalt Estanguet arra, hogy az olimpiák alatt megszokott, a tömegközlekedéssel párhuzamosan üzemeltetett olimpiai buszjáratokat a korábbinál hatékonyabban és olcsóbban is meg lehet szervezni. A nemzeti és nemzetközi szövetségektől, vagy a Tour de France szervezői közül szeretnének erre a feladatra szakembereket felvenni.

Az olimpiai falu eredetileg tervezett, 17 ezer ágyas méretét is 15 ezer alá lehet csökkenteni, ugyanis az elmúlt évtizedek olimpiái azt bizonyították, hogy az összes versenyző és hivatalos kísérő egyszerre soha nincs a faluban, szakaszosan érkeznek és utaznak el a résztvevők. Estanguet szerint ezen is több millió eurót lehet spórolni.

"Minden olimpia próbál fejlődni az előtte lévőhöz képest, nekünk a NOB költséghatékonyságot segítő Agenda 2020-as programja miatt már alapból is másként kellett nekikezdenünk a szervezésnek. A válság miatt még többet kell változtatnunk, de optimisták vagyunk, mert a sportnak hatalmas társadalmi újjáépítő szerepe van, amit ki kell használnunk" - mondta a párizsi olimpia szervezőbizottságának vezetője.

A 2024-es olimpiát a tervek szerint július 26. és augusztus 11. között, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik a francia fővárosban.

Rovatok