Index Vakbarát Hírportál

Szabó Bence indul a vívószövetség elnökválasztásán

2020. június 24., szerda 09:07

A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Szabó Bence kihívja a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) regnáló elnökét, Csampa Zsoltot a szövetség közelgő elnökválasztásán, írja a Népszava.

A vívószövetség elnöki posztját 2012 óta tölti be Csampa Zsolt, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője, második elnöki ciklusa július 18-án jár le. Szabó a Népszavának elmondta, hogy már régóta készült arra, hogy jelölteti magát a szövetség elnökének,

erről tavaly szeptember óta több klubbal és államtitkári szinten politikai szereplőkkel is egyeztetett.

Mivel a sportszövetségek nagy része közpénzek felhasználásával működik, ezért szerinte megkerülhetetlen a politika. „Nekem nem esik nehezemre szimpatizálni a kormányzattal, vállaltan jobboldali az életfelfogásom. De ez teljesen mellékes, mert azt még azok is elismerik, akiktől nagyon távol áll a jelenlegi politikai kultúra, hogy az Orbán-kormány valóban stratégiai ágazatként kezeli a sportot” – mondta Szabó, aki  úgy látja, a magyar vívósport hiába tartozik a világ élmezőnyébe, a sportdiplomáciánk súlytalan.

Jelenleg én vagyok a legmagasabb beosztásban lévő választott magyar sportdiplomata a Nemzetközi Vívó Szövetségben, tudniillik a végrehajtó bizottság tagja vagyok. De eközben semmilyen közöm nincs a magyar szövetséghez

– mondta Szabó.

Bár sportolóként az Újpest volt a klubja, most mégis a Vasas kandidálásával indul az elnökválasztásain. Szabó szerint azért, mert az Újpest vívószakosztályának vezetője, László Dezső a saját érdekét a sportág elé helyezi, mivel abban reménykedik, hogy továbbra is fennállhat ez a számára kedvező, de amúgy Szabó szerint nem egészséges támogatási rendszer.

Rovatok