Index Vakbarát Hírportál

Kiütéses győzelemmel jutott EL-döntőbe az Inter

2020. augusztus 17., hétfő 23:12 | aznap frissítve

Mióta Európa Ligának hívják, nem volt döntős a sorozatban az olasz Internazionale, amely a sorozat jogelődjét, az UEFA-kupának hívott sorozatot viszont háromszor is megnyerte a '90-es években (1991, 1994, 1998, de döntős volt 1997-ben is). Az ukrán Sahtar Donyeck egyszer jutott el európai kupasorozat döntőjébe, az akkor utoljára UEFA-kupának hívott serleget 2009-ben el is nyerte (2016-ban voltak legutóbb elődöntősök, akkor a későbbi győztes Sevilla ejtette ki őket).

Ez a két csapat játszotta az idei Európa Liga hétfő esti elődöntőjét semleges helyszínen, zárt kapuk mögött, a düsseldorfi Merkur Spiel Arenában. Azt már tudni lehetett, hogy ellenfelük a sorozat legeredményesebb csapata, a Sevilla lesz, amely hatodszor jutott az EL döntőjébe a Manchester United elleni vasárnapi elődöntőben.

És az is nagyon hamar eldőlt, hogy ebben a párharcban most csak egy csapatnak van esélye. Igaz, a Sahtar-kapus Andrij Pjatov nagy hibája kellett ahhoz, hogy a 18. percben Lautaro Martinez megszerezze az olaszoknak a vezetést: Pjatov egy nagyon rosszul eltalált indítását lekapcsolta az olaszok középpályása, Nicolo Barella, elfutott a jobb szélen, középre adott labdájával Martineznek nem volt nehéz dolga, az argentin csatár megszerezte szezonbeli 20. gólját.

A vezetés megszerzése után az olaszok visszahúzódtak, de a donyeckieknek egy Moraes-fejest leszámítva nem volt komoly lehetősége, miközben az Inter a 28. percben simán megduplázhatta volna az előnyét, de Lukaku és D'Ambrosio egymást zavarták az ukrán csapat ötösén belül, majd Barella került helyzetbe a tizenhatoson belül, de Pjatov védeni tudott. Árulkodó adat, hogy a Sahktarnak az első félidőben kaput eltaláló lövése nem is volt, egyetlen kapura veszélyes kísérletük a már említett fejes volt.

A második félidőben a milánói csapat percek alatt kétszer is gólhelyzetig jutott, előbb Martinez emelését védte szögletre az ukrán kapus, majd Lukaku csavart épp a bal kapufa mellé. Igaz, az argentin csatár helyzete előtt másodpercekkel az Inter-védők a saját tizenhatosukon belül bénáztak, Gagliardini kezére rá is pattant a labda, de a játékvezető nem adott tizenegyest.

Bő egy órája ment a meccs, amikor az Inter megszerezte a második gólját, hogy aztán a következő negyedórában megroppantsa a Sahtart, és a 75. percre eldöntse a továbbjutást. A 64. percben D'Ambrosio előzte meg a védőket az ötösön belül egy szöglet után, és pontosan fejelt a kapu jobb oldalába.

Tíz perccel később a belga Lukaku (akinek a 72. percben már volt egy nagy lövése, de azt védte Pjatov) ugratta ki középen Martinezt egy első pillantásra kicsit ad hoc-nak, sutának tűnő labdaérintéssel, aki megszerezte saját második, csapata harmadik gólját.

Újabb négy perc elteltével az argentin és a belga játékos ugyanezt játszotta el, csak fordított szerepben: Martinez adott gólpasszt egy finom mozdulattal, amiből Lukaku szerzett gólt. Lukaku, akinek ez volt a szezonban az ötvenedik meccse, sorozatban a tizedik EL-meccsén lőtt gólt, és mostanra 18 EL-gólig jutott, mindkettő belga rekord.

A 84. percben aztán szintén Lukaku szerzett gólt, egy szóló után (az ellenfél térfelének közepéről indulva futotta le az ukrán védőt), ezzel beállítva az 5-0-s végeredményt. Még egy statisztika róla: a július 19-i, AS Roma elleni bajnoki meccstől kezdve egy hónap alatt nyolc mérkőzésen hét gólt lőtt.

Érdekesség, hogy a Sahtar jóval többet birtokolta a labdát (43-57% volt a labdabirtoklási arány), de valójában egy percig sem tudta irányítani a játékot. A kaput találó lövések aránya egyenesen sokkoló, 9:1 volt a belgák javára, ahogy nagyon érdekes és árulkodó a szabálytalanságok száma is: az olaszok mindössze 3-szor, az ukránok viszont 25-ször rúghattak szabadrúgást.

A sorozatban, mióta Európa Ligának hívják, nem volt ekkora különbségű elődöntős győzelem. A 2014-15-ös kiírásban a későbbi győztes Sevilla 5-0-val verte ki az olasz Fiorentinát, de az az ötgólos különbség két meccsen jött össze. Egy meccsen hasonló különbség 2011-ben jött össze, akkor a Porto az elődöntő első mérkőzését 5-1-re nyerte a Villareal ellen (majd a szintén portugál Braga ellen meg is nyerte a döntőt).

Az Európa Liga idei döntőjét a Sevilla és az Inter pénteken, augusztus 21-én játssza majd, szintén este kilenc órától.

(Borítófotó: Lautaro Martínez, az Internazionale játékosa megszerzi csapata első gólját a Sahtar Donyeck ellen; MTI/EPA/Getty pool/Lars Baron)

Rovatok