Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai érmes sportoló is Lukasenko lemondását követeli

2020. augusztus 19., szerda 11:18

A belarusz sportélet több mint száz képviselője, köztük olimpiai érmesek írták alá azt a nyílt levelet, amelyben az Alekszandr Lukasenko által megnyert elnökválasztás eredményének érvénytelenítésére szólítanak fel - adta hírül az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz, írja az MTI.

A tiltakozók a széles körben vitatott végeredmény miatt kilátásba helyezték, hogy megtagadják az ország képviseletét a nemzeti válogatottakban. Az aláírók szerint az elnökválasztási eredményeket meghamisították, és kategorikusan elítélik a biztonsági erők által a békésen tiltakozó polgárok elleni durva erőszak megnyilvánulását - áll a levélben. Az új választásokat követelő élsportolók - köztük az 1996-os atlantai olimpián bronzérmet nyert evezős, Alekszandra Pankina - álláspontjukról tájékoztatják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a nemzetközi sportági szövetségeket.

A CSZKA Moszkva belarusz futballistája, a 21 éves  Ilja Skurin  addig nem hajlandó pályára lépni a válogatottban, amíg Lukasenko le nem mond tisztségéről.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések, mivel a tiltakozók szerint az 1994 óta hatalmon levő Lukasenko elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

Rovatok