Index Vakbarát Hírportál

Mindenki negatív, csak a hangulat pozitív

2020. szeptember 2., szerda 13:43

Szürreális sajtóértekezletet tartott röviddel Törökországba utazása előtt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi. A szakvezető – fekete arcmaszkját babrálva – már-már megszokott információval kezdte: Bese Barnabás és Bolla Bendegúz is kidőlt a sorból kisebb betegség – nem koronavírus! – miatt.

A Fáy utcai Illovszky Rudolf Stadionban tartotta szerda délelőtt utolsó edzését a 22 tagú magyar labdarúgó-válogatott keret, mielőtt elutazott volna Sivasba, a csütörtöki Nemzetek Ligája-mérkőzés (20,45 óra, Tv.: M4 Sport) helyszínére, ahol Törökország lesz az ellenfél. Távolságtartó sajtóbeszélgetés volt, szó szerint: a kötelezően arcmaszkot viselő újságírók a Vasas-stadion karzatáról tették fel kérdéseiket az ugyancsak arcmaszkot viselő Cseri Tamásnak, válogatottunk egyik újoncának és Marco Rossi szövetségi kapitánynak. Cseri, a Mezőkövesd 32 éves irányítója – kissé megilletődötten – jobbára az ilyenkor szokásos sablont hozta.

"Nagyon jók az első tapasztalataim, a társak befogadóak voltak, örülök hogy itt lehetek. Rövid idő állt rendelkezésünkre a felkészülésre, de mindent megtettünk annak érdekélben, hogy mielőbb egy hullámhosszon legyünk, és ezt sikerült is megvalósítani. Felkészültünk a mérkőzésre, jó a hangulat a keretben, ezt reményeim szerint a pályán is meg fogjuk mutatni. A szakmai stáb mindent megmutatott a törökökről, tudjuk, hogy jó csapatról van szó, de ez rólunk is elmondható, mindent megteszünk, hogy győzelemmel hagyjuk el a pályát.

Ezután következett Rossi, aki szinte napra pontosan két éve dirigálta első mérkőzését a magyar válogatott élén, Tamperében, Finnország ellen. – A rendelkezésünkre álló két napban a játék taktikai elemeit próbáltuk felfrissíteni, begyakorolni, ennél sokkal többre nem volt időnk – kezdte a Míster. –A török válogatott a legerősebb keretével készül ellenünk, Çalhanoğlutól Ünderig valamennyi sztárjuk bevetésre készen áll, míg mi a legjobb felállásunkhoz képest nagyjából 15 ponton kényszerültünk változtatni a keret kialakításakor. Ugyanakkor elégedett vagyok az újoncok és a visszatérők eddig elvégzett munkájával is.

Rossi már-már kínjában nevetve – már amennyire a maszk alatt ki lehetett venni – említette, hogy négy-négy jobb- és balhátvédje sérült meg, márpedig ezek amúgy is hiányposztok a magyar labdarúgásban. Amikor pedig elárulta, hogy Bese Barnabás, a belga OH Leuven játékosa és Bolla Bendegúz a MOL Fehérvárból is kimarad a keretből kisebb betegsége miatt, már a szavunk is elakadt. Rossi gyorsan hozzátette, nem koronavírus-fertőzésről van szó, a csapat valamennyi játékosának és edzőjének negatív lett a második vírustesztje is, azaz Sivasba kizárólag makkegészséges magyarok utaznak ki.

"Elejétől a végéig harcoló csapatot szeretnék látni, hiába erősebb nálunk a török csapat a papírforma szerint. Hibázhatunk, az is játék része, de mindenkinek az első perctől az utolsóig küzdenie kell! Ismétlem: valamennyi játékosunk tesztje negatív, a hangulatunk viszont abszolút pozitív, bizakodó! – szögezte le, majd elárulta, hogy a csapatkapitányi karszalagot Szalai Ádám viseli a Yeni 4 Eylul Stadionban, mert „a személyisége, az elkötelezettsége és a tapasztalata miatt ő a legmegfelelőbb erre a feladatra".

Rossi azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapokban sokat dolgoztak a játékosok pszichológiai felkészítésén, ennek a munkának az eredményét is szeretné látni a pályán.

Nem szabad félnünk senkitől és semmitől, bátran kell játszanunk – jelentette ki a szakvezető, aki a török válogatottról azt mondta, papíron sokkal jobb, mint a magyar, de azt, ami a pályán történik egy mérkőzésen, számtalan tényező befolyásolja.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (MOL Fehérvár FC)

    Védők: Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Apollon Limasszol)
    Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Pátkai Máté (MOL Fehérvár FC), Kalmár Zsolt (FC DAC), Nagy Ádám (Bristol City), Schäfer András (FC DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg)
    Csatárok: Babati Benjámin (ZTE), Holender Filip (FC Lugano), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Simon Krisztián (Újpest FC), Szalai Ádám (FSV Mainz 05), Szőke Adrián (Heracles Almelo)

    

Rovatok