Index Vakbarát Hírportál

Időszerű döntés vagy felelőtlenség? Nézőkkel folytatódhat a Bundesliga

2020. szeptember 2., szerda 15:03

Másfél hét múlva elkezdődik a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2020–2021-es idénye. A jelenlegi tervek szerint a két berlini csapaton kívül az RB Leipzig engedhet be nézőket a saját stadionjába, így szeptember 20-án körülbelül 8500 szurkoló tekintheti meg Gulácsi Péterék Mainz elleni mérkőzését.

De miért mehetnek szurkolók meccsre Lipcsében, miközben például Münchenben és Dortmundban zárt kapus találkozókat rendeznek?

Németországban – ahol legutóbb március elején voltak nézők az élvonalban – a koronavírussal megfertőződöttek száma szövetségi államonként nagyon eltérő. Szászországban különösen alacsonyak a számok, ezért a helyi kormány döntése értelmében a lipcsei stadion 20 százalékos kihasználtsággal működhet. A lipcsei járványügyi hatóság is elfogadta a klub óvintézkedéseit tartalmazó tervezetet.

Angela Merkel német kancellár a múlt héten azzal a javaslattal állt elő, hogy az év végéig üres lelátók előtt rendezzenek mérkőzéseket a Bundesligában, azonban Horst Seehofer belügyminiszter szerint korlátozott számban be lehetne engedi nézőket a stadionokba.

Németországban minden szövetségi állam kormánya döntheti el, hogy milyen rendelkezéseket hoz.

A fővárosban az Union Berlin például már ezen a hétvégén 5000 néző előtt játszik felkészülési mérkőzést a Nürnberg ellen. Berlinben szeptember 1-jétől engedélyezik a kültéri rendezvények megtartását maximum 5000 résztvevővel, így a jelenlegi állás szerint a Hertha is szurkolók előtt játszhat az Eintracht Frankfurt ellen a második fordulóban.

KARL LAUTERBACH BUNDESTAG-TAG ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER SZERINT AZONBAN SPORTSZERŰTLEN ÉS HELYTELEN DÖNTÉS A NÉZŐK BEENGEDÉSE.

Az 57 éves politikus Twitter-bejegyzése szerint sportszerűtlen, mert a többi csapat hátrányt szenved, helytelen, mert kihathat a második hullám veszélyességének megítélésére az emberek körében.

A Leipzig koncepcióját a Német Labdarúgóliga (DFL), a többi klub és a szász kormányzat is támogatja.

Fontos, hogy

Nagyszerű hír ez, főleg a szurkolóknak, de a csapat számára is. Csaknem fél évvel ezelőtt játszottunk legutóbb nézők előtt, azóta többször is hangsúlyoztuk, mennyire hiányzik a szokásos légkör

– idézi a Kicker Julian Nagelsmannt, a lipcsei csapat vezetőedzőjét.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint szeptember 1-jén 1213 új fertőzöttet regisztráltak Németországban, a számok pedig megugrottak az utóbbi hetekben a júniusi és júliusi esetekhez képest.

A bajnokság rajtjáig a helyzet még változhat, ha országszerte nagyon megugrik az aktív betegek száma, nem kizárt, hogy minden meccs zárt kapus lesz.

(Borítókép: A Bayern München teltházas mérkőzése az Augsburg ellen még 2020. március 8-án. Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary)

Rovatok