Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai elérte a célját, de a generációja megtorpant

2020. szeptember 10., csütörtök 10:53

Szoboszlai Dominik már több mint három évvel ezelőtt felhívta magára a figyelmet, az akkor még csak 16 éves labdarúgó egy bombagóllal lőtte ki az U17-es válogatottat a korosztályos Európa-bajnokságra. A tornán a franciákat 3–2-re legyőzte a Szélesi Zoltán irányította válogatott, amely végül a negyeddöntőig jutott az Eb-n. A Red Bull Salzburg középpályásának karrierje azóta felfelé ível, de mi a helyzet a többi társával és meddig jutottak ez idő alatt a francia játékosok?

2017. május 3. Szoboszlai Dominik sérülés miatt nem lépett pályára Horvátországban a Franciaország elleni U17-es Európa-bajnokság első csoportmeccsén, a bravúr azonban így is összejött. Amine Gouri szerzett vezetést a franciáknak, de a mieink Csoboth Kevin duplájával fordítottak, majd Bencze Márk is betalált, Gouri pedig már csak kozmetikázni tudott az eredményen, 3–2-es győzelemmel kezdte a tornát a Szélesi-csapat.

Ne is szaladjunk egyelőre tovább, nézzük meg, hol tartanak most azok a játékosok, akiket neveztek az akkori 18 fős meccskeretbe.

A Transfermarkt adatai alapján az akkori magyar keret jelenlegi összértéke 27 300 000 euró. Ezzel szemben a francia játékosok mostani összértéke 48 725 000 euró.

Ha a legértékesebb öt játékost vesszük górcső alá, Szoboszlai 25 millió euróval toronymagasan a csapat legértékesebb futballistája, sőt a franciáknál sincs ennyire értékes labdarúgó. Az összkép azonban más... A salzburgi légiós után hatalmas az űr.

Az akkori magyar keret jelenleg legértékesebb öt játékosa:

Az akkori francia keret jelenleg legértékesebb öt játékosa:

A nagy számok törvénye alapján, illetve a realitások talaján maradva kijelenthető, hogy mindenkiből nem lehet szupersztár, általános vélekedés, hogy ha egy-egy korosztály két-három játékost tud adni később a felnőttválogatottnak, az már jó aránynak számít. Azt pedig már akkor sejteni lehetett, hogy Szoboszlai nagyon sokáig eljuthat.

Nem szeretném Dominik tehetségét másokéhoz hasonlítani, illetve másokét sem Dominikéhoz. Én az ő karrierjét látom közelről abból a csapatból, azt tapasztalom, hogy rengeteget dolgozik azért, hogy ezen a szinten játsszon. Ő annak az U17-es csapatnak a kapitánya is volt, és már akkor kiemelkedően tudott futballozni, így annyira nem nagy meglepetés, hogy már most eljutott egy magasabb szintre. Egyébként jó néhány játékos van abból a gárdából, aki kezdi megmutatni, hogy nem véletlenül gondoltuk tehetségesnek őket.

Schön Szabolcs komoly szerepet játszik az MTK-ban, ő még továbbléphet egy külföldi pályafutás felé. Csoboth Kevin is remek játékos, de sérülések hátráltatták az elmúlt időszakban. Természetesen örülök, hogy Dominik kiemelkedik abból a csapatból, de a többiek sikeréből ez semmit nem von le

– fogalmazott az Indexnek Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere.

Érdekesség, hogy a magyar csapatból többen légiósnak álltak, ám nem tudtak maradandót alkotni.

Szerető Krisztofer Angliából (Stoke City), Torvund Alexander Norvégiából (Ullern, Stabaek), Schön Szabolcs Hollandiából (Ajax) tért haza.

Utóbbi – ahogy Esterházy Mátyás is említette – alapember az MTK-ban, illetve néhány nappal ezelőtt ott volt Gera Zoltán U21-es válogatottjában is.

Az akkori gárdából Szoboszlai Dominikon és Bolla Gergőn (NK Nafta, szlovén másodosztály) kívül Csoboth Kevin futballozik jelenleg is külföldön, bár a Benfica felnőttcsapatának ajtaján még nem sikerült bekopognia. Mindehhez hozzá tartozik az is, hogy sérülések hátráltatták, közben sajtóhírek szerint több ajánlat is befutott érte, de a portugál csapat nem engedte el.

Lapunk megkereste Csoboth Kevint, aki jelenleg is azon dolgozik, hogy sérülése után ismét a kezdőcsapatba verekedhesse magát.

Egyikünk dolga sem egyszerű egy külföldi topklub akadémiáján, hiszen itt három-négy posztriválissal kell megküzdenie egy játékosnak. Az utóbbi két idényben 36 meccsen játszottam, nyolc gólt szereztem és kilenc gólpasszt adtam. Mielőtt megsérültem, nyolc meccsen keresztül kezdő voltam, utána viszont 4-5 hónapot kellett kihagynom. Most már ismét egészséges vagyok, elkezdem az edzéseket a B-csapattal, az a célom, hogy visszakerüljek a kezdőcsapatba

– mondta az Indexnek Csoboth, akinek jövő nyáron jár le a szerződése a Benficával. 

A 20 éves játékos elárulta, a lisszaboni együttes újabb, hároméves szerződést kínált neki, de ő öt év után mindenképp váltani szeretne és máshol folytatná.

Az akkori francia csapat magja megragadt aktuális együttesében, ráadásul többükért később jókora összeget fizetett a mostani klubjuk:

Tchouaméniért 18 milliót utalt át a Monaco a Bordeaux-nak, Gouiri hétmillióba került a Nice-nek, Geubbelst pedig 20 millióért vitte a Monaco.

De hol a baj, és mi történt az elmúlt három évben a magyar játékosokkal? Futballozni nem felejtettek el, ez tény. De miért nem sikerült megragadniuk külföldön vagy éppen miért nem állnak értük sorban a magyar élvonalnál magasabban jegyzett bajnokságok csapatai?

Magyarként érvényesülni nem lehetetlen, de a jelenlegi futballpiacon elég nehéz is. Talmácsi Gáborról mondták anno, hogy ha olasz vagy spanyol színekben versenyzett volna, akkor a tehetsége alapján hosszú távon a MotoGP-ben szerepelhetett volna. Bár megbélyegezve senki sincs, a mai labdarúgásban egy francia játékos minden bizonnyal kelendőbb, mint egy magyar.

Az ominózus U17-es Európa-bajnokságon tulajdonképpen a törökök elleni negyeddöntő jelentette a végállomást (a franciáktól az ötödik helyért rendezett mérkőzésen aztán 1–0-ra kikaptunk). Ha megnézzük, hol tartanak most annak a török csapatnak a játékosai, akkor magyar szempontból már nem olyan vészes a helyzet.

Ozan Kabak a maga 29 millió eurós értékével a legmagasabban rangsorolt játékos. A Schalke védője a felnőttválogatottban is bemutatkozott már, a gelsenkirchenieknél pedig alapember. Berke Özer kapust két évvel ezelőtt a Fenerbahce vásárolta meg 2,5 millióért, jelenleg kölcsönben a belga másodosztályban szereplő Westerlóban játszik. Yunus Akgün piaci értéke 1,2 millió euró, ő a Galatasaray játékosa, az előző idényben szinte végig az U19-es csapatban szerepelt.

Néhány török játékos előrébb tart, mint a magyarok többsége, óriási különbség azonban nincs a két csapat között. A magyar utánpótlásképzésnek egyelőre nem is a franciával kell felvennie a versenyt, pláne nem a némettel, az angollal, az olasszal, a spanyollal vagy a portugállal. Egy 65 milliós országban (Franciaország) egyébként is könnyebb válogatni, mint egy tízmilliósban.

Persze a piaci érték egy dolog, csupán egy szám. Egy olyan szám, amire legyinteni azonban nem érdemes, mert a legtöbb esetben a realitást tükrözi. A magyar futball nagy feladata az elkövetkezendő években, évtizedekben, hogy ne csak kinevelje a jól futballozó játékosokat, hanem egyengesse is az útjukat, legyen szó szülőről, edzőről és menedzserről egyaránt.

Elsősorban a térségben kell előkelő helyet elfoglalni, aztán lehet tovább gondolkodni.

(Borítókép: Szoboszlai Dominik a 2019-es Magyarország-Szlovákia Eb-selejtezőn szeptember 9-én. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok