Index Vakbarát Hírportál

Fordulatos, ötszettes meccsen győzte le Thiem Zverevet a US Open döntőjében

2020. szeptember 14., hétfő 03:10

Dominic Thiem ötszettes mérkőzésen legyőzte Alexander Zverevet a US Open férfi egyesének döntőjében, ezzel pályafutása során először nyert Grand Slam-tornát.

Roger Federer sérülés miatt idén már nem versenyez, Rafael Nadal a koronavírus miatt nem utazott el az Egyesült Államokba, Novak Djokovicsot pedig a Pablo Carreno Busta elleni nyolcaddöntőn léptették le, ezzel biztossá vált, hogy új Grand Slam-bajnokot avat a teniszvilág.

Legutóbb a 2016-os amerikai nyílt teniszbajnokságon fordult elő, hogy nem az előbb említett nagy hármasból nyert férfi teniszező egyesben GS-tornát, akkor Stan Wawrinka diadalmaskodott a döntőben.

A fogadóirodáknál a második helyen kiemelt Thiem volt a mérkőzés esélyese. A két teniszező kilenc alkalommal találkozott egymással ezt megelőzően, Thiem mérlege mutatósabb: hét győzelem, két vereség.

Ami az idei US Opent illeti, Zverev egy ötszettes elődöntőből érkezett a fináléba, ráadásul 0:2-ről kellett visszajönnie Carreno Busta ellen. Thiem egy játszmát vesztett az egész tornán, 13 óra 28 percet töltve a pályán összesen, így valamelyest kipihentebben várhatta a döntőt.

Ennek ellenére a német kezdett jobban, 1:1-nél elvette Thiem adogatását, a sajátját hozta és 3:1-re meglépett. 4:2-nél Zverev ismét brékelt, így adogathatott az első szettért, s élt is a lehetőséggel, 6:2-re behúzta az első játszmát.

A második szett kísértetiesen hasonlóan indult, Zverev 1:1-nél ismét brékelt, Thiem továbbra is gyengén teniszezett, majd újra elvesztette az adogatását. Zverev 5:2-nél három játszmalabdát is elrontott, Thiemnek pedig sikerült visszakapaszkodnia. Az osztrák először brékelt a meccsen, utána hozta a saját adogatását, és már 5:4 volt az állás. Az ötödik helyen kiemelt német azonban kihasználta az ötödik szettlabdáját, és 6:4-re megnyerte a második játszmát.

És hogy folytatódjon a sorminta: a harmadik szettben 1:1-nél ismét elvesztette saját adogatását Thiem, akinek a játéka azonban javult és egyből visszabrékelt, mi több, 3:2-re már ő vezetett. Thiem 5:4-nél megint elvette ellenfele adogatását, és 6:4-re megnyerte a szettet.

Ez volt az a pillanat, amikor az osztrák visszajött a meccsbe, kevesebbet hibázott és elkezdett koncentráltabban teniszezni.

A negyedik játszmában Thiem 4:3-as vezetéséig mindketten hozták a saját adogatásukat, de ekkor Zverev brékhátrányba került. A német fejben is elfáradt, a langyos tenisze pedig nem vált előnyére, Thiem 6:3-ra nyerte meg a szettet, így jöhetett a döntő játszma!

Egyből egy brékkel indult az ötödik szett, Thiem került előnybe, de egy kettős hibával elvesztette a saját adogatását. Rövid idő alatt fordult a kocka, Zverev összekapta magát, pontosabban, agresszívabban játszott,

4:3-nál brékelt és adogathatott a győzelemért.

Thiem azonban visszabrékelt, majd egyenlített, 5:5-re módosult az állás. Utána drámai pillanatok következtek, mindketten elvesztették a saját adogatásukat, így tiebrék döntött.

6–4-nél Thiem két meccslabdát rontott, a harmadikat azonban már kihasználta és megnyerte a négy óra öt percig tartó döntőt!

A 27 éves osztrák élete első GS-trófeáját nyerte meg a negyedik döntőjén. Ausztriának 1995 óta van ismét Grand Slam-bajnoka férfi egyesben. Akkor Thomas Muster győzött a Roland Garroson.

Nem tudom hol kezdjem, természetesen gratulálok Dominicnek. Nagyon kemény küzdelem volt, köszönettel tartozom a csapatomnak, remélem, hogy egy napon felemeljük majd ezt a trófeát. A szüleim nem tudtak velem jönni, nagyon hiányoznak, nekik is köszönöm

– fogalmazott a döntő után a könnyeivel küszködve Zverev, aki megköszönte a szervezőknek, hogy ebben a nehéz időkben is sikerült megrendezni a tornát.

Dominic Thiem felelevenítette, amikor megismerték egymást Zverevvel. Elmondta, biztos benne, hogy hamarosan a 23 éves német is nyer majd Grand Slam-tornát, emellett köszönetet mondott a saját stábjának is.

A koronavírus-járvány miatt Wimbledon idén elmaradt, a Roland Garros szeptember 27-én kezdődik.

US OPEN, FÉRFI EGYES
DÖNTŐ
Dominic Thiem (osztrák, 2.)Alexander Zverev (német, 5.) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (86)

(Borítókép: Getty Images Hungary/Al Bello)

Rovatok