Index Vakbarát Hírportál

Nézők, rekordok, magyarok – soha nem kezdődött még ilyen későn a Bundesliga

2020. szeptember 18., péntek 13:10

Péntek este elrajtol a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2020–2021-es idénye. A címvédő Bayern München hegemóniája nincs veszélyben, ám kihívói akadhatnak. Thomas Müller és David Alaba rekordot dönthet, de érdemes a liga magyar játékosaira is figyelni.

Soha nem kezdődött még ennyire későn a Bundesliga aktuális idénye. Az 1972-es müncheni olimpiai miatt az 1972–1973-as idény szeptember 16-án indult. Most szeptember 18-án rajtol a szezon a müncheni Allianz Arénában, de a várakozásokkal ellentétben mégsem nézők előtt.

A világ többi országához hasonlóan Németországban is zárt kapuk mögött kellett befejezni a mögöttünk hagyott kiírást, ám ezen a hétvégén ismét szurkolók előtt játszhatnak a csapatok. München az egyedüli kivétel.

A héten megállapodtak a szövetségi államok, hogy országos szinten egységes intézkedéseket hoznak. Ennek értelmében a stadionok kapacitásának maximum 20-25 százalékát használhatják a nézők, természetesen a szigorú szabályokat betartva. Alkoholt például egyik létesítményben sem árulnak majd. Ez egyelőre egy hathetes próbaidőszak, időközben pedig bárhol hozhatnak új rendelkezést.

Így történt egy nappal a rajt előtt Münchenben is. A bajor városban eredetileg 7500 szurkoló tekinthette volna meg a Schalke elleni nyitómérkőzést, ám a városvezetés úgy döntött, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt nem engedélyezi, hogy nézők előtt rendezzék meg a találkozót.

A drukkerek biztos bevételi forrást jelentenek a kluboknak, így minden egyesületnél reménykednek, hogy a járvány második hulláma mihamarabb lecseng.

Az első fordulóban a pikáns összecsapásnak ígérkező Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach meccsen lehetnek egyelőre a legtöbben (10 000 néző), míg a Stuttgart–Freiburg és a Wolfsburg–Bayer Leverkusen találkozón a legkevesebben (500).

A Stuttgart és a Wolfsburg még tartományi engedélyre vár, ha ezt megkapják, előbbi helyszínen 12 000, utóbbin 5200 néző lehet.

A Bayern München sorozatban a kilencedik bajnoki címért harcol, ez korábban egyetlen csapatnak sem sikerült a német élvonalban.

Amennyiben ez összejön a bajoroknak, úgy Thomas Müller és David Alaba tizedszer lenne német bajnok, ezzel megelőznék Franck Ribéryt és új rekordot állítanának fel.

MAGYAROK A LIGÁBAN

Hat magyar játékosra lesz érdemes figyelni az idényben. Gulácsi Péter és Willi Orbán a Leipzig, Dárdai Palkó és Dárdai Márton a Hertha, Szalai Ádám a Mainz és Sallai Roland a Freiburg futballistája.

Egyelőre úgy tűnik, nincs veszélyben az augusztusban a Bajnokok Ligáját is megnyerő klub németországi trónja. Leroy Sané megszerzése komoly fegyvertény, és bár voltak távozók (Ivan Perisic az Interhez, Philippe Coutinho a Barcelonához tért vissza kölcsönből, Thiago pedig úton van Liverpoolba), nem gyengült a keret.

Az egyetlen kérdés, hogy mi lesz David Alaba sorsa. A müncheni vezetőség mindenképp hosszabbítana a rutinos osztrákkal, aki azonban egyelőre kivár.

Niko Kovac menesztése után Hansi Flick irányítása alatt új erőre kapott az együttes, Thomas Müller újabb fénykorát éli, Robert Lewandowski kirobbanó formában van, Alphonso Davies személyében pedig villámgyors balhátvédje lett a gárdának.

A legfontosabb, hogy Flick megtalálta a közös hangot a játékosokkal, akik a Jupp Heynckes-féle 2013-as „Super Bayernt” idézően futballoztak az előző idényben.

A bajnoki címért folytatott versenyfutásban a Borussia Dortmund lehet a müncheniek legnagyobb kihívója.

A fekete-sárgák kerete együtt maradt, sikerült megtartaniuk Jadon Sanchót, és ha Erling Haaland ott folytatja, ahol abbahagyta, illetve ha Marco Reust elkerülik a sérülések, lehet esélye a trónfosztásra Lucien Favre együttesének.

Eddig egyébként egyetlen csapatnak sem sikerült Németországban, hogy egymás után háromszor duplázzon, azaz a bajnokság mellett a Német Kupát is megnyerje.

A Bayernnek ez most ismét összejöhet – korábban kétszer is volt rá esélye.

IRÁNY LONDON!

A Bundesliga két meghatározó német válogatott játékost is elveszített a nyáron. Timo Werner (RB Leipzig) és Kai Havertz (Bayer Leverkusen) is a Chelsea-be igazolt. Előbbiért 53, utóbbiért 80 millió eurót fizetett a londoni klub.

A dobogóért és a Bajnokok Ligáját érő helyezésekért harcolhat az RB Leipzig, a Bayer Leverkusen és a Borussia Mönchengladbach is.

A középmezőnyben nagy körbeverések lehetnek, akár 7-8 csapatnak is lehet esélye arra, hogy odaérjen az Európa-ligát érő helyek (5-7. hely) valamelyikére.

A negatív meglepetés a Schalke lehet. A gelsenkirchenieknek pocsék tavaszuk volt, és nem erősödött a keretük.

Vajon

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk majd a német élvonal péntek este kezdődő idényében.

A német Bundesliga mérkőzéseit hazánkban továbbra is a Sport TV közvetíti.

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Bundesligát?

  • 187
    Bayern München
  • 36
    Borussia Dortmund
  • 17
    RB Leipzig
  • 6
    Bayer Leverkusen
  • 4
    Más
  • 0
    Borussia Mönchengladbach
















NÉMET BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
Szeptember 18., péntek
20.30: Bayern München–Schalke (Tv: Sport1)

Szeptember 19., szombat
15.30: Eintracht Frankfurt–Arminia Bielefeld
15.30: Köln–Hoffenheim
15.30: Union Berlin–Augsburg
15.30: VfB Stuttgart–Freiburg (Tv: Sport2)
15.30: Werder Bremen–Hertha BSC
18.30: Borussia Dortmund–Borussia Mönchengladbach (Tv: Sport2)

Szeptember 20., vasárnap
15.30: RB Leipzig–Mainz (Tv: Sport2)
18.00: VfL Wolfsburg–Bayer Leverkusen (Tv: Sport2)

(Borítókép: Stuart Franklin / Getty Images Hungary)

Rovatok