Index Vakbarát Hírportál

Milinkovics-Szavics egymaga értékesebb a keretünknél – de nem a pénz játszik a pályán

2020. október 11., vasárnap 18:42

Vasárnap este 20.45 órakor Szerbia Magyarországot fogadja Belgrádban Nemzetek Ligája-labdarúgó-mérkőzésen. Mivel hat nap leforgása alatt három meccset játszik Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, logikus döntés a rotáció, így újoncot avatunk a délvidéki születésű, topolyai Könyves Norbert személyében. Belgrádból jelentjük.

Kezdjük a lényeggel.

Szinte száz százalék, hogy a

Gulácsi–Botka, Lang, Szalai A.–Bese, Kalmár, Nagy Á., Gazdag, Hangya–Nikolics, Könyves

tizenegy kezd ma, azaz vasárnap este háromnegyed kilenckor a belgrádi Rajko Mitics Stadionban a Szerbia–Magyarország Nemzetek Ligája-labdarúgó-mérkőzésen a B osztályban, annak is a 3. csoportjában, amelynek a tétje hosszú folyamat végén a kijutás a 2022-es katari világbajnokságra. Ezen az úton nem egyszerű a kvalifikáció; mindössze két európai válogatott jut el a vb-re a Nemzetek Ligájából.

Hogy miért így áll fel a csapatunk három nappal a 3-1-es győzelemmel abszolvált szófiai bolgár–magyar után? Mindenre van észszerű magyarázat, főleg, ha az ember ismeri Marco Rossi szövetségi kapitány észjárását.

Gulácsi Péter helye megingathatatlan a kapuban, csütörtökön élete egyik legjobb teljesítményével, bravúrok sorozatával segítette hozzá a válogatottat a győzelemhez. A háromtagú védősorból a szófiai gólszerző

Willi Orbán pihentetése logikus döntés,

az RB Leipzig oszlopa majdnem egy évig sérült volt, illetve mellőzött a Bundesliga élcsapatában, igazából két mérkőzésen van csak túl, egy Bundesliga-találkozón és a szófiai csatán. Mindkettőn gólt szerzett, de még nincs százszázalékos kondícióban, ráadásul tölgyfavastagságú combjai sérülésre hajlamosak, nem lenne értelme kockáztatni a frissen visszaszerzett egészségét.

A középpályán kivívta a jogot a játékra a remek formában futballozó Gazdag Dániel a Honvédból, és a tudása alapján Loic Nego is nyugodtan kezdhetne, de inkább az erőteljesebb felépítésű Hangya Szilveszter játéka kerül előtérbe. Nego csereként minden bizonnyal szóhoz jut.

Elöl Szalai Ádám pihen, nincs csúcsformában, bár így is tevékeny szerepet játszott Szófiában az első két gólunkban. Az elsőnél ő csinált helyet Willi Orbánnak, a második előtt őt buktatták, utána szerezte a gólt szabadrúgásból Kalmár Zsolt. Könyves Norbert játéka ugyancsak jó formájának a jutalma, Nikolics Nemanja pedig maga a két lábon járó gól, ahogy azt Szófiában is bizonyította. Sallai Roland pedig azért nem játszhat, mert visszarendelte a technikás csatárt a Freiburg.

Ennyit a várható összeállításról.

Bár mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a szerbek elleni meccs jelentőségben eltörpül a november 12-i magyar–izlandi mellett – amelyen konkrétan a kvalifikáció a tét a részben hazai rendezésű 2021-es eb-re –, azért mégis fontos ez az összecsapás. Egyrészt minden válogatott meccs fontos, másrészt az önbizalom megszerzése szempontjából sem mindegy az eredmény. Senkinek sem hiányozna egy kiadós vereség. Még úgy sem, hogy

a szerbek keretének értéke 380 millió euró, a magyaroké pedig – a most nélkülözött Szoboszlai Dominik nélkül – 40 millió.

Alig több, mint az ellenfél értékének az egytizede... Az Oslóban két remek gólt szerző Milinkovics-Szavics, a Lazio sztárja egymaga többet ér papíron, mint a magyar keret...

De csak papíron, mert a futballt gyepen játsszák.

Vagy teqballasztalon.

Ma délben ugyanis a belgrádi Hyatt Regency Hotel – csapatunk szálláshelye – tőszomszédságában egy csoport egyetemistával beszélgettünk, akik közül senki sem tudta, hogy este Szerbia–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzés lesz a városban. Pedig a srácok közül az egyik futballista volt, pontosabban teqballjátékos. Amikor elmondtam neki, hogy a teqball magyar találmány, hevesen bólogatott, hogy igen, tudja, és ráadásul milyen remek játék!

Kicsit odébb, egy étteremben, ahol a verőfényes napsütésben a teraszon telepedtünk le egy csevapra, már többet tudtak a törzsvendégek a magyarokról, és nekik nem kellett magyarázni, hogy mi lesz este a Rajko Mitics Stadionban. Sőt, Nikolics Nemanját is ismerték, és cseppet sem vették zokon, hogy a szerbiai születésű csatár ma már a magyar válogatottat erősíti szülőhazája ellen. Nem is vehették volna, hiszen „Niko” még ismeretlen 18 éves ifista volt, amikor áttelepült hazánkba, hogy megkezdje szédületes karrierjét, melynek során három országban lett gólkirály.

Persze a teljes igazsághoz tartozik, hogy a srácok beszélgetésünk közben fél szemmel végig a tévére sandítottak, ahol nagy fájdalmukra Nadal éppen 6:0-ra nyerte meg az első szettet Djokovics ellen a Roland Garros döntőjében...

Rovatok