Index Vakbarát Hírportál

F1: Bottas nyerte mindkét szabadedzést, Verstappen ütközött Portimaoban

2020. október 23., péntek 20:39

Lewis Hamilton csak nyolcadikként végzett a második szabadedzésen, a gumikezelésre panaszkodott.

A Portugál Nagydíj második szabadedzésén folytatódott az ismerkedés a pályával. A csapatok felkészülését nehezítette, hogy az első félórában a Pirelli 2021-re tervezett gumijainak a prototípusait kellett tesztelniük. Az első harminc percben nem az istállók, hanem az olasz gumigyártó diktálta a programot. Hatalmas volt a forgalom a rendkívül technikás pályán. A pilóták jelöletlen gumiabroncsokkal autóztak, még a csapatok sem tudták, épp melyik keveréken köröznek.

A gumiteszt után az idei abroncsok kerültek fel, így a köridők is elkezdtek gyorsulni.

Portugáliában 24 év szünet után rendeznek F1-es futamot, de Portimaóban most először. A versenyzők lehetőség szerint minél több kör megtételére törekedtek, hogy megismerkedjenek a pálya adottságaival, és szükség is volt erre, a pilóták bizonytalankodását számos pályaelhagyás jelezte. Elég sokat köröztek az autók, így igencsak eseménydús lett a délutáni szabadedzés.

Gasly autójából lángok csaptak fel

A francia versenyző gyorsan ki tudott szállni, és nem sokkal később a pályabírók eloltották a tüzet, ugyanakkor nem kizárt, hogy nem ússza meg büntetés nélkül. Az incidens miatt piros zászlóval szakították meg a gyakorlást, így a mezőny többi tagja a bokszban várta a folytatást.

Verstappen–Stroll ütközet 

Majd Max Verstappen és Lance Stroll akadt össze, miután a holland pilóta bement a Racing Point mellé, de Stroll nem vette észre Verstappen Red Bullját. Verstappen a kanyarban akarta előzni a kanadai pilótát, de amikor befordult, kiütötte Strollt. Verstappen be tudott menni a bokszba, Stroll viszont a kavicságyban ragadt.

Verstappen vaknak nevezte Strollt, Otmar Szafnauer viszont a holland versenyzőt okolta a Sky Sports műsorában, és elmondta, pilótája egymás után két gyors kört akart teljesíteni. A brit csatorna szakértői úgy vélekedtek, hogy körülbelül fele-fele arányban hibásak az incidensért, de Strollnak lett volna legalább 10 másodperce, hogy a tükörben észrevegye a Red Bullt. Az FIA mindenesetre vizsgálja az esetet.

Hamilton végig szenvedett a második szabadedzésen, igazán gyors kört nem tudott összerakni. Az első szabadedzésen jobb köridőt ért el a hatszoros világbajnok. A McLarenek viszont nagyon erősnek tűntek a pénteki gyakorláson.

Második szabadedzés eredmény

1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:17.940 p

2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:18.535

3. Lando Norris (brit, McLaren) 1:18.743

4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:18.838

5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 1:19.113

6. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:19.175

7. Pierre Gasly (francia, Alphatauri Honda)

8. Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Első szabadedzés eredménye: 

1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:18.410 p

2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:18.749

3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:19.191

4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:19.309

5. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 1:19.365

6. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 1:19.441

Rovatok