Index Vakbarát Hírportál

Óriási anyagi veszteséggel járhat, ha csak egy ország rendezi a jövő évi foci-Eb-t

2020. november 8., vasárnap 10:29

Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy mégsem 12 ország, köztük Magyarország rendezi meg a 2021-es labdarúgó-Európa-bajnokságot, hanem egyetlen helyszínen, Oroszországban játszanak majd a csapatok. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádiónak azt mondta: a járvány miatt ez logikus lépés lehet,

az Európai Labdarúgó-Szövetségnek (UEFA) viszont legkésőbb január végéig el kell döntenie, hogy mit akar.

Szerinte az eredeti lebonyolítási mód, hogy Európában szétszórva, különböző városokban rendezik az Eb-meccseket, bármilyen jó és vonzó megoldás volt annak idején, a jelenlegi vírushelyzetben a lehető legrosszabb. Mivel azonban a jövő évi járványhelyzet alakulása kiszámíthatatlan, ezért jó előre, hónapokkal korábban meg kell fontolni, hogyan lehet biztonságosan lebonyolítani. 

Az eredetileg Eb-meccseknek otthont adó országoknak és városoknak anyagi és presztízsveszteséget jelent, ha végül Oroszország lesz a házigazda. Sok eddigi kiadás feleslegessé válna, amit aligha fog kompenzálni teljesen az UEFA, és a bevételkiesés is hatalmas, amit az Eb-mérkőzések elmaradása jelent.

„Milliárdos veszteséget jelent ez a rendező helyszíneknek, ha a teljes nézőszámmal kalkulálunk, akkor legalább százmillió eurós lenne a bevételkiesése a nemzetgazdaságnak” – mondta Szabados. Hozzáfűzte: az UEFA nehéz döntés előtt áll.  

Rovatok