Index Vakbarát Hírportál

Indul a harc Maradona örökségéért

2020. november 28., szombat 18:03

Konzervatív becslések szerint is mintegy százmillió euró (hozzávetőleg 30 milliárd forint) az a vagyon, amit a szerdán 60 éves korában elhunyt Diego Armando Maradona az örököseire hagyott.

A ringben a következő szereplők gyülekeznek:

A celebek vagyonának felmérésére szakosodott portál, a Celebrity Net Worth számításai szerint Maradona legalább félmilliárd dollárt futballozott össze pályafutása során, illetve kasszírozott különböző reklámszerződésekből, és kapott ajándék formájában. Mivel a szerdán elhunyt és csütörtökön már el is temetett labdarúgóra nem volt jellemző a takarékos életmód, ebből a félmilliárd dollárból minimum négyszáz milliót felélt/elpocsékolt – lásd még jeles elődje, a 2005-ben elhalálozott George Best sokszor idézett bon mot-ját:

Életem során rengeteg pénzt kerestem, amelynek 95 százalékát csinos nőkre, gyors autókra és piára költöttem; a maradékot elherdáltam.

Azonban így is maradt legalább százmillió dollár (durván 30 milliárd forint), ami részben készpénzben, részben ingatlanokban, ékszerekben, értékes autókban áll. Maradona tavaly novemberben egy családi veszekedés közben kijelentette:

Meglátjátok, nem hagyok rátok egyetlen pesót sem, mindent elajándékozok. Az egész vagyonomat jótékony célra fordítom. 

A fenyegetőzésből persze nem lett semmi, így most a jó barátra, egyszersmind Maradona ügyvédjére, Matías Morlára hárul az örökség felosztásának terhe. Nem lesz könnyű dolga. 

Először is ott van az öt törvényes és a minimum hat további gyermek, utóbbiakat haláláig nem vette a nevére a futballsztár. Az argentin törvények szerint ők a vagyon kétharmadára jogosultak. 

Az öt törvényes utód: Dalma Nerea, Gianinna Dinorah, Diego Jr., Dieguito Fernando és Jana. Az első kettőnek Claudia Villafane, Maradona élete nagy szerelme az édesanyja, akivel 17 évesen szerettek egymásba, és aki 1989 és 2003 között volt hivatalosan a játékos felesége. Tegyük hozzá: az egyetlen felesége. Dieguito Fernando 2013-ban született, édesanyja Maradona korábbi élettársa, Verónica Ojeda, Janát – akit 1996-ban hozott a világra Valeria Sabalain, egy olasz hölgy – 2014-ben ismerte el, míg a ma már 32 éves Diego Juniort 2016-ban vette a nevére, utóbbi fiatalember édesanyja egy Cristiana Sinagra nevű nápolyi hölgy.

A további hat utód, aki még mind küzd azért, hogy bebizonyítsa, Maradona az apja, nagyrészt – négyen:Javielito, Lu, Johanna és Harold – Kubában született, amikor a labdarúgó Fidel Castro vendégeként a karibi szigetországban élt a kétezres évek elején, Santiago Lara (19) és Magalí Gil (24) pedig Buenos Aires-i kalandok gyümölcsei. 

Szóval akad jelentkező bőven a maradonai örökségre.

Ami nagyjából a következő elemekből áll össze:

– Ingatlanokból. Maradonának csak Buenos Airesben és környékén öt nagy értékű háza, illetve nyaralója van. Ezek mellett Kubában legalább tíz ingatlannal, közte szállodákkal is rendelkezik.

– Értékes autókból. Buenos Airesben négy luxusautója volt. Dubajban egy Rolls-Royce Ghost (300 ezer euró az értéke) és egy BMW i8 (145 ezer euró) volt a nevén. Egy tankszerű Hunta Overcomer terepjárót Belaruszban ajándékoztak neki, amikor a Dinamo Breszt futballklub tiszteletbeli elnöke volt. Ez egy 2,3 tonnás kétéltű jármű, amely úszni is tud, és a hadsereg részére tervezték...

– Ékszerekből. Egy egész ékszerüzletre való smukkot gyűjtött össze élete során, amelyek közül messze a legértékesebb egy 300 ezer eurós, hatalmas kék gyémánttal díszített gyűrű, amit még a Dinamo Breszt elnökeként kapott, és amit talizmánként a Gimnasia y Esgrima La Plata kispadján viselt, amelynek haláláig edzője volt, legalábbis papíron. 

– Reklámszerződésekből. A legjelentősebbek a Pumával, a Kunamival és az EA Sportsszal kötött megállapodások, utóbbi a videójátékaiban használja Maradona alakját. 2017-ben dollármilliókat hozó megegyezésre jutott a Pro Evolution Soccer játékgyártóval, amely addig felhatalmazás nélkül használta a nevét és arcát. És azt se felejtsük el, hogy 2018-ban Vlagyimir Putyin személyes meghívására 13 millió dollár fejében volt Maradona a labdarúgó-világbajnokság díszvendége.

– Befektetések. Maradonának Kínában, Kubában, Venezuelában és Olaszországban vannak érdekeltségei, utóbbiakat itáliai barátja és rajongója, Stefano Ceci menedzseli. 

(Borítókép: Maradona. Fotó: Marcos Brindicci / Getty Images)

Rovatok