Index Vakbarát Hírportál

Thomas Bachnak nem lesz kihívója a NOB-elnökválasztáson

2020. december 1., kedd 11:30

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos honlapján közölte, hogy Thomas Bach lesz az egyetlen jelölt a 2021 márciusában sorra kerülő elnökválasztáson. A jelenleg regnáló elnököt az athéni közgyűlésen választhatják újra.

Kedden Ban Ki Mun, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai bizottságának vezetője tájékoztatta a NOB-tagokat, hogy Thomas Bachnak nem lesz kihívója a 2020-as elnökválasztáson. A német sportvezetőt 2013 szeptemberében választották meg NOB-elnöknek, Jacques Roggue-ot követte a pozícióban. 

Az olimpiai bajnok vívó mandátuma nyolc évre szólt – második, négy évre szóló megbízatását a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpia (július 23.–augusztus 8.) után kezdheti meg.

Thomas Bach 1991-ben lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, alapítója volt a sportolói bizottságnak. 2006 és 2013 között a Német Olimpiai Bizottság elnöke volt, tisztségéről lemondott, miután megválasztották a NOB első emberének. 1977-ben világbajnok lett a német tőrcsapattal, 1976-ban pedig olimpiai bajnok Montrealban. 1983-ban a Würzburgi Egyetemen doktorált jogászként, három nyelven (angol, francia, spanyol) folyékonyan beszél.

(Borítókép: Thomas Bach Tokióban. Fotó: Du Xiaovi/AFP)

Rovatok