Index Vakbarát Hírportál

Bak-Szabó Norina teniszező túl van a nehezén

2020. december 2., szerda 09:01

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, ezért oda kell figyelni az intő jelekre. Így tett a 13 éves Bak-Szabó Norina családja is, akiknek nehezen ugyan, de sikerült megállapítaniuk, miért jelentkeztek a fiatal teniszező tünetei. Norina áttért a gluténmentes táplálkozásra, és egy idő után jelentősen nőttek a sporteredményei is: a Career Sport versenyzője máris a Grand Slameket célozza.

A bőrömön viszkető kiütések jöttek, az arcomon kis fehér pattanások voltak, sokat fájt a hasam. Emellett nem tudtam figyelni az iskolában és az edzésen, sokszor volt hangulatingadozásom. A tünetek ellenére nehezen derült fény a gluténérzékenységemre. Ez azért van, mert nem nem cöliákiás gluténérzékeny vagyok, így vérből nem lehetett kimutatni. Anyukám mégis gyanakodott a vasproblémáim miatt, és szerencsére talált egy olyan orvost, aki íriszdiagnosztikával állapította meg nálam ezt a betegséget

– mesélte az U14-es válogatott teniszező, aki teljes életmódváltásba fogott. Tünetei így teljesen elmúltak, és nemcsak az iskolában, hanem a sportban is megnövekedett a teljesítménye. Családja pedig még inkább odafigyel az immunerősítésre.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű C- és D-vitamint vigyünk a szervezetünkbe. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy a cukrokat steviával helyettesítsék, kerüljék a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ezzel párhuzamosan fogyasszanak több vitamindús ételt, nyers zöldséget és fehér húst. Amióta odafigyelünk, a »vasárnapi húsleves« gyakrabban kerül terítékre, mert tápanyagban gazdag és nagyon jót tesz az emésztésnek is

– mondta a sportoló, aki szerint még  az édességről sem kell lemondani, hiszen a magas kakaótartalmú fekete csokoládék egészségesek. Ő is ilyenekből szokott süteményeket készíteni, mivel fiatal kora ellenére rendszeresen tüsténkedik a konyhában.

Anyukám sokat sütött kisebb koromban. Sokszor sertepertéltem mellette a konyhában, segítettem a kevergetésben, díszítésben, aztán ahogy nagyobb lettem, már egyedül is megpróbálkoztam egyszerűbb édességekkel. Kiderült, egész jó érzékem van ehhez a mesterséghez. Mivel édesszájú vagyok, így leginkább én is sütni szoktam.

Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy fontos gasztroenterológussal ellenőriztetni,  milyen érzékenységről van szó, mert ha más a baj, a gluténmentes táplálkozás komoly hiánybetegségeket okozhat.

Rovatok