Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai Dominik hős lehetett volna

2020. december 10., csütörtök 11:28

A spanyol média is elismeri, hogy a Red Bull Salzburgnak állt a meccs – és ezzel a továbbjutás a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik fordulójában, az Atlético Madrid ellen végül 2–0-ra elveszített mérkőzésen –, de a vendégek rutinja, Jan Oblak néhány bravúrja és a kapufa Diego Simeone csapatát juttatta a nyolcaddöntőbe. Szoboszlai Dominik hős lehetett volna, Wolfgang Amadeus Mozart városában a nagy zeneszerzővel emlegetnék most együtt a nevét, ha két helyzete közül legalább az egyiket, a nagyobbat belövi...

Két kapufa – MergimBerisháé volt a tisztább helyzet, már a második percben –, megannyi bődületes helyzet (ebből kettő Szoboszlai Dominiké), 18:7-es kapura lövési arány, mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy a Salzburg felülkerekedjen az Atlético Madridon a fagyos salzburgi éjszakában. Végül a rutin, a helyzetkihasználás és az egyéni képességek döntöttek, 2–0-ra győztek a „colchonerók”. A Salzburg pedig várhatja az Európa-liga kieséses szakaszának hétfői sorsolását. 

Nem véletlenül került Szoboszlai a helyi újság, a Salzburger Nachrichten címlapjára, amint arcát a kezébe temetve fájlalja a kihagyott helyzetét, amellyel...

Amellyel egészen más befejezést kaphatott volna a mérkőzés. Egy–egy után nekünk állt volna a zászló – mondta Rasmus Kristensen a meccs után.  

A Kronen Zeitung kritikája megemlíti, hogy 2006 óta ez volt a Salzburg 152. európai kupameccse, ebből 77-et nyert meg, és hogy a 78. győzelem elmaradt, az a helyzetkihasználás rovására írható.

Sokkal többet érdemeltünk volna a csoportkörben, mint a megszerzett négy pont – panaszkodott Rasmus Kristensen, a csapat 23 éves dán jobbhátvédje. – Megvoltak a helyzeteink, szuper meccset produkáltunk, de a hatékonysággal bajok voltak. Egész egyszerűen nem voltunk elég jók!

Jesse Marsch, az amerikai vezetőedző csatlakozott játékosához:

A teljesítményünk jobb volt, mint amit a pontszám mutat. Mindegyik meccsben benne voltunk, még a Bayern elleni 6–2-es vereségben is. De sajnos mindez kevés a topcsapatok ellen, ha kihagyjuk a helyzeteket.  

Zlatko Junuzovic, a csapat legrutinosabb játékosa:

A hidegvér hiányzik, de idővel az is meglesz.

A madridi As („Az Atlético nagyon szenvedett, de nem botlott meg”) Szoboszlait a mérkőzés legjobbjai közé sorolja, a nullától háromig terjedő skálán kettest ad a magyar középpályásnak, miközben hármast senki sem kapott. A lap kiemeli a fiatal játékos helyzeteit, főleg a másodikat, amelynél már a spanyolok is gólt láttak. 

Diego Simeone, a vendégek edzője tárgyilagosan értékelt:

Az elején nagyon szenvedtünk, beszorultunk, megvoltak az ellenfélnek a helyzetei, de túléltük. Aztán fokozatosan megérkeztünk a meccsbe, és szerintem azzal mindent el is döntöttünk, hogy a 39. percben megszereztük a vezetést. A második gólunk már csak ráadás volt. Mit érzek? Boldogságot. Sokan úgy gondolják, hogy természetes dolog bejutni Európa legjobb tizenhat csapata közé, de ezen az estén is látszott, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő, nagyon meg kell küzdeni érte, és értékelnünk kell, hogy most várhatjuk a Bajnokok Ligája hétfői sorsolását. Nem kell eksztázisba esnünk, volt már jobb meccsünk is, de mindegy, a lényeg, hogy itt vagyunk. Szombaton a Real Madrid vár minket a városi derbin, itt az újabb feladat, nincs megállás!

Bajnokok Ligája, A-csoport, 6. forduló: 
Red Bull Salzburg–Atlético Madrid 0–2 
Gól: Hermoso (39.), Carrasco (85.)

A csoport másik mérkőzésén: Bayern München–Lokomotiv Moszkva 2–0.
A csoport végeredménye: 1. Bayern 16, 2. Atlético 9, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotiov 3. 

(Borítókép: Szoboszlai Dominik a Salzburg játékosa az Atlético Madrid ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában játszott salzburgi mérkőzésen 2020. december 9-én. Fotó: Christian Bruna / MTI / EPA)

Rovatok