Index Vakbarát Hírportál

Kiss Gergely: Nem hiszem, hogy lesz folytatás

2020. december 18., péntek 10:05

Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó hat évvel ezelőtt megjelent önéletrajzi könyve az utolsó darabig elfogyott. A 43 éves pólóst már tavaly próbálták rávenni, hogy folytassa történetét, de akkor időhiány miatt nem jött össze az újranyomás. Idén viszont igen, sőt, a kötet egy fejezettel és sok új fotóval is bővült.

Tavaly sokan jelezték, hogy szeretnének vásárolni, de akkor nem tudtam megcsinálni, most viszont igen. Hat évvel ezelőtt 6000 példány készült a könyvből, idén egy új fejezettel és sok új fotóval még 2500-at nyomtunk belőle

– fogalmazott az Index érdeklődésére Kiss Gergely.

A korábbi játékos közösségi oldalain időről időre feltűnnek külföldi rajongók is, akik azután érdeklődnek, hogy idegen nyelven megjelenik-e a közeljövőben a könyv.

A helyzet az, hogy óriási munka lenne ezt valakinek lefordítani. Egy angol könyvet magyarra fordítani talán nem nagy kunszt, de magyarról angolra úgy, hogy átjöjjön belőle, ki is az a Kiss Gergő, mit jelent a magyar vízilabda, a Margit-sziget, az Unikum-kupa, és így tovább. Ha nincs jól átadva, akkor nem érdemes erőltetni. Ráadásul van az éremnek egy másik oldala is, gazdaságilag egy fordítás többe kerül, mint 2500 példányt az eredeti nyelven kinyomni. Félreértés ne essék, nyerészkedni nem szeretnék rajta, de azért veszteséget sem szeretne termelni az ember annyi befektetett munka után. Összességében azonban nem zárom ki, hogy valamikor a jövőben megjelenik majd angol nyelven is, mert felém is egyre többen jelzik, hogy lenne igény rá.

Hogy lesz-e folytatás, nem valószínű, az azonban nem kizárt, hogy más témában találkozunk még Kiss Gergely nevével mint szerző.

Őszinte leszek, én nem terveztem egy könyvet sem korábban, de 2014-ben három újságíró is megkeresett, aztán mondtam, hogy jó, legyen, csináljuk meg négyen a könyvet. Az, hogy később újranyomjuk, pláne nem fordult meg a fejemben. Nem hiszem, hogy lesz folytatás, legalábbis így, ebben a formában nem. Más témában, máshogy, esetleg lehet, de az nem a Kiss Gergő-könyv, hanem valami más lesz.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Rovatok