Index Vakbarát Hírportál

Szilágyi Áron ismét országos bajnok lett

2020. december 19., szombat 19:16

Két címvédés történt a vívók országos bajnokságának egyéni versenyeiben: férfi kardban Szilágyi Áron, férfi tőrben pedig Dósa Dániel ismételte meg tavalyi sikerét. Női kardban Pusztai Liza, férfi párbajtőrben Bakos Bálint, női párbajtőrben Kun Anna, női tőrben pedig Kondricz Kata győzött. 

A pénteken kezdődött országos bajnokságon az egyéni versenyek 32-es tábláinak küzdelmei zajlottak szombaton a BOK Csarnokban szigorú biztonsági intézkedések mellett, nézők számára zárt kapuk mögött.

Férfi kardban összejött a két legeredményesebb versenyző döntője: a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi és a 2017-es világbajnok, tavaly Budapesten vb-ezüstérmes Szatmári András szoros asszót vívott. Sokszor volt döntetlen vagy döntetlenközeli az állás, előnybe többnyire Szilágyi került, aki 12-12 után három tust adva harcolta ki hetedik egyéni bajnoki címét.

Nagyon hiányzott már a versenyzés. Elfáradtam, mert kemény asszókkal jutottam el a döntőig. Szerintem azzal nyertem, hogy fejben én bírtam jobban

– értékelt röviden.

A válogatott további alapemberei közül Gémesi Csanád harmadik lett, Decsi Tamás viszont nem indult. A férfi kard szakág vezetőedzője, Decsi András az MTI-nek elmondta: öccse csütörtökre belázasodott, és bár már jobban van, nem kockáztattak.

Női kardban a címvédő Márton Anna a negyeddöntőben 8-5-re vezetett Keszei Kíra ellen, amikor egy támadásnál megroppant a térde. Percekig ápolták, majd az a döntés született, hogy nem folytatja tovább.

Nagyon fáj a térdem, meg kell majd nézetni orvossal, hogy mi is történt. Lelkileg is nehéz ez, mert jó lett volna még vívni

– mondta.

Férfi párbajtőrben Bakos Bálint győzött, aki az aranyéremért Nagy Dávidot múlta felül. A legjobb 16 között búcsúzott a 2019-ben itthon vb-aranyérmes Siklósi Gergely, valamint a 2014-ben Európa-bajnok, 2017-ben vb-harmadik Rédli András. Előbbi a később bronzérmes Berta Dánieltől, utóbbi pedig a bajnok Bakostól kapott ki.

Nem volt meg bennem az átütő erő. Nagyon készültem a bajnokságra, de az utolsó időszak nem volt zökkenőmentes, mert kisebb betegség miatt öt napot ki kellett hagynom

– mondta Siklósi.

Női párbajtőrben Kun Anna győzött, a döntőben a Rióban olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese ellen nyert. 

Férfi tőrben sorozatban negyedszer bizonyult a legjobbnak Dósa Dániel. Az elődöntőből ő és Szemes Gergő is mérkőzés nélkül jutott tovább, mert Tóth Gergely és Frűhauf Benjámin sérülés miatt nem állt ki.

Női tőrben a címvédő Kreiss Fanni nem indult, az aranyérmet Kondricz Pásztor Flóra magabiztos legyőzésével harcolta ki.

Az országos bajnokság a csapatversenyekkel folytatódik vasárnap a BOK Csarnokban.

Rovatok