Index Vakbarát Hírportál

Kínában börtönbüntetés járhat doppingolásért

2020. december 28., hétfő 15:16

A kínai xinhuanet.com hírügynökség szerint a doppingolást bűncselekménnyé nyilvánítják az országban.

A kínai törvényhozás a héten elfogadta azt a javaslatot, amely szigorítaná a doppingügyek elbírálását. A 11. alkotmánykiegészítés 355. cikkelyének értelmében 

2021. március 1-jétől akár három év börtönbüntetést és pénzbírságot kaphat, akiről bebizonyítják, hogy szándékosan élt teljesítményfokozó szerekkel.

Ugyanilyen szankciókra számíthat az is, aki ilyet kínál sportolóknak, esetleg csellel ráveszi őket, vagy ráerőlteti bármilyen atlétára. A rendelet nemcsak nemzetközi, hanem országos sportversenyekre is érvényes.

Kínában a legnagyobb port az úszóklasszis, a háromszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok Szun Jang doppingügye kavarta a közelmúltban. A gyorsúszót 2014-ben egyszer már eltiltották, 2018 őszén pedig egy vizsgálat során a doppingellenőrök szeme láttára az embereivel együtt megsemmisítette saját vérmintáit.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szerint Szun nem követett el szabálysértést, az ellenőrök ugyanis az úszó állítása alapján nem tudták igazolni magukat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a Sportdöntőbíróságnál (CAS) fellebbezett, amely 2019 novemberében nyílt meghallgatást tartott az ügyben, 2020 februárjában pedig nyolc évre eltiltotta Szunt a doppingellenőrzés akadályozása miatt, az eredményeit azonban nem vette el.

Az ügy végül a Svájci Szövetségi Bíróság elé került, amely Szunnak adott igazat, és hatálytalanította az eltiltást.

Rovatok