Index Vakbarát Hírportál

Kerekesszékével együtt mászott fel egy felhőkarcolóra a parasportoló

2021. január 19., kedd 12:37

Lai Chi-wai lett az első parasportoló, aki több mint 250 méterig mászott a magasban a Nina Tower nevezetű, 320 méter magas hongkongi felhőkarcolón. A felhőkarcoló megmászását az erős szél okozta biztonsági kockázatok miatt hagyta abba. Lai Chi-wai kerekesszékével együtt csinálta meg a kihívást.

10 órán át húzta fel magát a felhőkarcoló oldalán egy kötéllel. 

A sportoló nyilatkozata szerint a szombati felhőkarcoló-mászás célja az volt, hogy pénzt gyűjtsön a gerincvelő-betegségekkel küzdő betegek számára. 

Összesen csaknem 200 millió forintnak megfelelő összeget sikerült összegyűjtenie.

A 37 éves sportoló 10 éve lett kerekesszékes egy autóbaleset következtében. Az autóbaleset éve, 2011 előtt négyszeres Ázsia-bajnok volt hegymászásból, valamint egyszer világszinten a nyolcadik helyezést érte el.

A baleset után úgy folytatta a hegymászást, hogy kerekesszékét hozzácsatolta egy emelőszerkezethez. Öt évvel ezelőtt felmászott a 495 méter magas Lion Rock, magyarul Oroszlán Kő nevezetű hongkongi hegyre. A hegy egy népi szimbóluma Hongkong erejének és „karakánságának”. 

Egy nyilatkozatban Lai elmondta, hogy mászás közben elfelejti, hogy ő egy mozgáskorlátozott ember, a mászással ki tudja fejezni, hogy a mozgáskorlátozott embereknek is vannak álmaik, és meg is tudják valósítani őket. 

Sok ember nem érti a nehézségeket, amikkel a mozgáskorlátozottak küzdenek. Sokan úgy gondolják, hogy gyengék vagyunk, és mindig segítségre és sajnálatra van szükségünk. De én szeretném mindenkinek elmondani, hogy ez nem kell, hogy így legyen. Ha egy fogyatékkal élő személy lehetőséget kap a ragyogásra, akkor egyszerre hozhat el mások számára lehetőséget, reményt, világosságot, nem kell gyengének tekinteni őket.

– fogalmazott Lai a víziójáról a Reutersnek

(Borítókép: Lai Chi-wai január 16-án kerekesszékével együtt mászik a 320 méter magas Nina Tower nevezetű hongkongi felhőkarcolón. Fotó: Tyrone Siu/Reuters)

Rovatok