Index Vakbarát Hírportál

És mégis lapos a Föld! Megmakacsolta magát a különc NBA-sztár

2021. január 21., csütörtök 17:00

Kyrie Irving tegnap este végre már pályára lépett, és a nagyvilág először láthatta együtt a parketten az NBA legújabb Big Three-jét, azaz Kevin Durantet, James Hardent és Kyrie Irvinget a Brooklyn Nets csapatában. Irving hét meccset kihagyott – gyakorlatilag felszívódott, eltűnt –, és nem ez az első botrányos cselekedete 2011 óta íródó NBA-története során. És akkor még nem is említettük azt, hogy váltig állítja: a Föld igenis lapos!

Kyrie Irving nem sokáig hagyta kétségek között vergődni rajongóit. Azok után, hogy a 2011-es NBA-drafton az egyes sorszámmal választotta ki a 188 centis, Melbourne-ben született srácot a Cleveland, decemberben Indianapolisba látogatott a Cavaliers. 84:84-es állásnál, az utolsó másodpercekben a 19 éves fiatalember faképnél hagyta a Pacers védelmét, ziccert dobhatott, de a labda kiperdült a gyűrűről. Hosszabbítás, amit 14:7-re elveszített a Cleveland, a meccset pedig 98:91-re. 

Végtére is nem dőlt össze a világ, egy meccs volt az alapszakaszból, amelyben 82-t játszik egy csapat. Tovább kell lépni, az NBA-protokoll is ezt sulykolja a játékosok fejébe. 

Csak nem Irvingébe.

Az újonc srác magába roskadva ült az öltözőszekrénye előtt, fejére törülközőt borított, miközben a többiek zuhanyoztak, öltözködtek, mintha mi sem történt volna.

A játékostársak hiába próbáltak lelket vernie Kyrie-ba – a tini 20 pontot szerzett, és a kihagyott ziccertől eltekintve addigi NBA-karrierje legjobb játékát nyújtotta –, aki továbbra is vigasztalhatatlan volt. Nem is annyira a kihagyott ziccer miatt, hanem amiért a figyelem ráirányult. És ez még csak NBA-pályafutása harmadik mérkőzése volt, de már akkor látszott, hogy valami nincs rendben a fejével. 

Nem sokkal később Irving bevallotta játékostársainak, hogy rettenetesen zavarja, amit a média róla ír vagy mond. Odáig fajult az idegenkedése az újságíróktól, hogy az idény végén kijelentette: nincs értelme folytatni az együttműködést „ezekkel a hólyagokkal”.

Mármint az újságírókkal.

A legmegmagyarázhatatlanabb pillanat akkor következett be Irving életében, amikor a 2016-os NBA-döntőben 1:3-ról talpra állva a Cavaliers 4:3-ra felülmúlta a Golden State Warriors csapatát úgy, hogy az utolsó, hetedik mérkőzésen Kyrie triplája – Steph Curryvel a nyakában – jelentette a győztes kosarat.

Az ünneplésben már nem is vett részt, fogta magát és eltűnt, mert sérelmezte, hogy LeBron James kapta az MVP-trófeát.

Nem pedig ő, továbbá a reflektorfényből neki – megítélése szerint – a kelleténél kevesebb jutott, holott az ő kosarával verték meg a legyőzhetetlennek tartott Warriorst. 

Nem is bírta sokáig LeBron árnyékában, és 2017 nyarán átszerződött Bostonba. Ott mindent egymaga akart megoldani, de a kosárlabda csapatjáték, és a Celticsnél sem érezte jól magát.

A következő, eddig utolsó állomás Brooklyn, ahová 2019-ben érkezett meg.

Az első idényt még a sérült Kevin Durant nélkül gürcölte végig, aztán a másodikat pazarul kezdte: 27,1 pontos átlag, mezőnyből 50,4 százalék, triplából 42,6 százalék, büntetőből 100 százalék. Utóbbi három adat karriercsúcs.

Csakhogy akad egy kis probléma: Míg a többiek 15 meccset játszottak, ő csak hetet.

Egyszer sérült volt, de a további hét hiányzásból öt „személyes okok” miatt történt, kettőt pedig az NBA Covid-protokollja miatt volt kénytelen kihagyni. 

Hogy a „személyes okok” mit is jelentenek, azt sohasem tisztázta, de pechjére forgalomba került egy videó, amelyen az látszik, hogy egy tömegbulin – ami a húga, Asia születésnapi partija volt – vidáman táncol, természetesen arcmaszk nélkül, a koronavírus-járvány kellős közepén. 

A Liga persze lecsapott fegyelmezetlen alkalmazottjára, először is megbüntette 50 000 dollárra a vírusprotokoll megsértése miatt, majd két további mérkőzés kihagyására kötelezte karantén címén. 

Mivel Irving 33,46 millió dollárt keres a 2020–2021-es idényben, az egy meccsre eső járandósága 408 000 dollár, a két kötelezően kihagyott mérkőzésért 816 000 dollár a vesztesége elmaradt bér formájában.

(Ez jelen árfolyam szerint mintegy 245 millió forint…) 

Mindenesetre Irving úgy tért vissza, mintha mi sem történt volna, a faggatózásra, hogy mit csinált távolléte alatt, folyton ezt ismételgette:

Azt akarom, hogy majd a játékom beszéljen helyettem.

A baj az, hogy nemcsak a játéka beszél, hanem ő maga is.

Mint ahogy abban a New York Times-interjúban, amelyben a riporter azt feszegette, hogy is van ez a laposföld-sztori?

Irving ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte a Föld nem gömbölyű, hanem lapos.

Később ugyan visszavonta ezt a kijelentését, de nem túl meggyőzően

Ön többször is hangoztatta, hogy másmilyen, mint a többi NBA-kosaras. Ezt készséggel el is hisszük. Már csak azért is, mert többször kijelentette, ön szerint a Föld lapos. Ez is része az ön különbözőségének?

– firtatta a New York Times riportere, bizonyos Sopan Deb ebben a 2018. június 8-án megjelent interjúban.

Irving nem jött zavarba, és hosszas fejtegetésbe kezdett.

Igen, ezért is vagyok másmilyen, mint a többiek. Nem veszem készpénznek azt, amit mindenki más annak vesz, csak azért, mert korábban azt mondták, hogy ez így meg így van. Az igazság az, hogy mindenről magam akarok meggyőződni, és eddig még nem győződtem meg arról, hogy a Föld tényleg gömbölyű

– fejtegette a hatszoros All Star-játékos.

Az újságíró azonban nem hagyta ennyiben:

A National Public Radio közölt egy esetet, amikor egy általános iskolai tanárnak nem voltak hajlandók elhinni a tanítványai, hogy a Föld tényleg gömbölyű. És miért? Mert azt mondták, ha olyan nagyszerű kosaras, mint Kyrie Irving azt mondja, hogy a Föld lapos, akkor annak úgy kell lennie! Nem gondolja, hogy egy ilyen híres embernek, mint amilyen ön, felelősebben kellene nyilatkoznia?

Irving azonban még ekkor sem adta fel.

A tudomány már oly sok mindenről bebizonyította, hogy nem úgy van, ahogy mindenki gondolta. Hátha a Földdel is ez a helyzet.

A kitartó riporter rendületlenül folytatta:

No de az űrhajósok odakintről készítettek filmfelvételeket, és azokról egyértelműen látszik, hogy a Föld gömbölyű. Ön nem látta ezeket?

A kosarast azonban nem lehetett meggyőzni:

Hát éppen erről van szó. Szeretem meghallgatni a véleményeket, pró és kontra. Ez annyira izgalmas! Nyitottan állok hozzá ehhez a kérdéshez is.

Summa summarum: Kyrie Irving nem volt hajlandó visszakozni, bármennyire is sarokba szorította a riporter, nem adta föl azt a meggyőződését, hogy a Föld talán nem gömbölyű, hanem lapos. És hogy erről érdemes vitatkozni…

Közben az is kiderült, hogy Irving tavaly novemberben vett egy házat George Floyd családjának.

George Floyd az a fekete bűnöző, aki tavaly május 25-én Minneapolisban életét vesztette, amikor egy rendőri intézkedés közben egy zsaru hosszú percekig a nyakán térdelt. 

Szóval Irving különös figura. Erős benne a szociális érzékenység, ugyanakkor nagy ívben tesz a koronavírus-járvány megkövetelte egészségügyi rendszabályokra. Vitán felül káprázatos tudású kosaras, miközben képes hét mérkőzésre cserben hagyni csapatát „személyes okokra” hivatkozva. 

És közben persze makacsul fenntartja, nem kizárt, hogy lapos a Föld. Végtére is ez egy olyan kérdés, amelyről érdemes vitatkozni…

(Borítókép: Kyrie Irving. Fotó: Emilee Chinn / Getty Images)

Rovatok