Index Vakbarát Hírportál

Meglepő bejelentés: Florida megrendezi az olimpiát, ha Tokió nem

2021. január 26., kedd 15:13

Meglepő kijelentést tett Florida állam pénzügyi vezetője, Jimmy Patronis: nyílt levélben közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy Florida boldogan átvállalná az olimpia megrendezését, ha Tokió visszalép. Persze erről egyelőre szó sincs.

Ahogy arról beszámoltunk, vérfagyasztó feltételezést közölt a The Times múlt pénteki száma: a japán kormánypárt egy magát megnevezni nem kívánó befolyásos politikusa szerint idén semmiképpen sem rendezik meg Tokióban az olimpiát a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt. A hírt azonnal cáfolta a Reutersen keresztül a japán kormány, mondván, hogy a The Times cikkének semmi alapja sincs.

A hír az Egyesült Államokig is eljutott, a bizonytalanságon felbuzdulva Florida állam pénzügyi vezetője, Jimmy Patronis nyílt levelet írt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak.

Bátorítom önt arra, hogy fontolja meg a 2021-es nyári olimpia Tokióból az Egyesült Államokba való áthelyezését, pontosabban Floridába. Sajtóhírek szerint Japán elöljárói aggodalmukat fejezték ki a rendezéssel kapcsolatban a koronavírus miatt. Még elegendő idő lenne arra, hogy megvizsgálják a floridai rendezés lehetőségét – olvasható Jimmy Patronis levelében, amit a Japan Times közölt.

Patronis kiemelte: Florida államban jól haladnak az emberek beoltásával, a gazdaság újraindítására kiírt program is sikeres, ráadásul a pandémia idején több sportrendezvényt is lebonyolítottak. Ugyanakkor a járvány súlyosan érintette az államot, eddig 25 ezer halottat regisztráltak.

A floridai Orlandóba költözött a nyáron az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA), a Disney Worldben bonyolították a 2019–2020-as szezon érdemi részét. A labdarúgó-bajnokság (MLS) hajráját is a Walt Disney World Resortban rendezték meg tavaly nyáron, az itt kialakított buborék sikeresnek bizonyult.

Az olimpia áthelyezéséről egyelőre azonban nincs szó, Thomas Bach határozottan kijelentette múlt héten, hogy július 23-án megnyitják az ötkarikás játékokat Tokióban.

(Borítókép: egy pár fotózkodik Tokióban az olimpiai ötkarika előtt. Fotó: Carl Court/Getty Images Hungary)

Rovatok