Index Vakbarát Hírportál

Messi minimálbérért szerződhet Párizsba

2021. február 15., hétfő 15:26

A Paris Saint Germain 402 millió eurót fizetett a világ két legdrágább labdarúgójáért, Neymarért és Kylian Mbappéért 2017 nyarán. Ha komolyan veszik a pénzügyi fair playt – amúgy nem igazán veszik komolyan –, akkor most már nagyon kell vigyázni az új igazolásokkal. Mégis úgy tűnik, a katari tulajdonosok megszerzik Lionel Messit. No de mennyiért? Könnyen lehet, hogy a Ligue 1-ben érvényes minimálbérért, havi 3500 euróért!

Lionel Messi szerződése június 30-án lejár az FC Barcelonánál. Nem jövőre, idén. Addig már csak négy hónap van hátra, és utána a Transfermarkt által 80 millió eurósra taksált, de valójában annak a sokszorosát érő legenda ingyen igazolhat bárhová. Ahová úri kedve tartja.

A legvalószínűbb desztináció a francia főváros, a fény városa, a világ talán leggazdagabb klubja, a Paris Saint-Germain. A France Football a minap már címlapján hozta a fülig érő szájjal mosolygó Messit PSG-mezben. Természetesen csak montázs volt – és elementáris felháborodás kísérte Katalóniában a trükköt –, de akkor is. A feltételezés minden, csak nem abszurd.

És ezt a Barca-drukkerek is érzik, akik a „Hagyd békén Messit, te tolvaj!" bekiabálással „köszöntötték" a PSG elnökét, Nasszer Al-Khelaifit, amikor megérkezett a két csapat keddi BL-meccsének helyszínére:

Először is, a PSG tele van spanyol, spanyol anyanyelvű vagy korábban a La Ligában játszó, és ezért a castellanót perfektül beszélő játékosokkal. Bernat, Sarabia, Rico, Herrera spanyol, Di María, Icardi, Paredes argentin, Keylor Navas Costa Rica-i, Neymar és Rafinha brazil. És az új edző, Mauricio Pochettino is argentin, vele sem lesz nehéz szót érteni a kizárólag spanyolul beszélő Messinek. Ja, mielőtt elfelejtenénk: Leonardót, a brazil sportigazgatót sem lehet eladni spanyolul, korábban évekig a Valencia labdarúgója volt. Ha lennének is problémái Leónak az új környezetben, azok biztosan nem nyelvi természetűek lesznek. 

Talán az egy Icardit kivéve mindenki odavan Messiért. Ángel Di María, Messi földije Rosario városából, a fél karját odaadná, hogy egy csapatban játszhasson Leóval. A minap így nyilatkozott a TyC argentin tévécsatornának:

Ha csak egy idényt végig tudnék játszani Leóval egy csapatban, utána már nyugodtan visszavonulhatnék. A feleségem azt mondta: Ha Leo jön, akkor is maradj Párizsban, ha csak az lesz a dolgod, hogy marhasültet készíts neki.

A PSG latinjai általában együtt ünneplik a születésnapokat, legutóbb, amikor tíz napja Neymar a huszonkilencediket töltötte be, és utána kihagyta a másnapi edzést „gyomorrontásra” hivatkozva. Sokan együtt nyaralnak Ibizán (Paredes, Di María, Herrera), vagy akkor gyűlnek össze, amikor Cavani, a régi barát visszatér látogatóba. 

Szinte valamennyien Párizs előkelő nyugati negyedében, Saint-Germain en Laye-ben laknak, a Parc des Princes vagy a Parc des Loges, az edzőcentrum közelében. 

Leonardo nyilatkozott az El Mundónak:

A Bajnokok Ligája megnyerése fantasztikus eredmény lenne. Még csak ötvenéves a klubunk (1970-ben alakult – a szerk.), igazán fiatalok vagyunk, az Intert vagy az Ajaxot az 1890-es években alapították, már hetvenévesek voltak, amikor megnyerték a BEK-et. Idő kell ahhoz, hogy egy futballkultúrát felépítsünk. Párizs azelőtt nem volt futballváros, Marseille volt a francia labdarúgás epicentruma. Aztán amikor 1998-ban Franciaország megnyerte a világbajnokságot, minden megváltozott. Egymillió ember vonult végig a Champs Elysées-n, és Zidane-t köztársasági elnöknek követelték.

A PSG a kilencvenes évek közepéig, amikor Raí, Valdo, Lama, Ginola és Weah személyében először voltak sztárjátékosai, nem számított komoly csapatnak. 1996-ban nyerte meg az első – és máig utolsó – nemzetközi sorozatot, a Kupagyőztesek Európa Kupáját. 

Aztán elérkezett 2010. november 23-a. Nicolas Sarkozy köztársasági elnök az Elysées Palotában fogadta Michel Platinit, az UEFA elnökét és Tamim bin Hamad Al Thani sejket, Katar uralkodóját. Kilenc nappal később Zürichben Katar elnyerte a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Platini és a FIFA végrehajtó bizottságának három másik tagja Katarra szavazott azok után, hogy előzőleg odaígérte a voksát az Egyesült Államoknak.

A francia pénzügyőrök azóta is Platinin tartják a szemüket...

Neymar szerződését most kell meghosszabbítani, évi 35 millió eurós fizetésről szól a fáma. Mbappé ügynöke évi 30 milliót követel védencének. A Le Parisién című újság kolumnistája így gondolkodik:

Meghosszabbítani Neymar és Mbappé szerződését, plusz leigazolni Messit, nos, ez képtelenség. Ennyi pénz nincs, vagy ha van is, nem fér bele a pénzügyi fair playbe. Naná, hogy nem, hiszen Messi 138 millió eurót keres évente Barcelonában.

Kivéve, ha...

Ha papíron ingyen, pontosabban a Ligue 1 minimálbéréért, havi 3500 euróért szerződik Párizsba.

Agyrém? Látszólag igen, de van egy kiskapu.

Pierre Rondeau közgazdász a France Football hasábjain így ír:

Messit hivatalosan minimálbérért szerződtetik, ugyanakkor résztulajdont kap egy katari vállalkozásban. Ugyanezt csinálták David Beckhammel is, amikor 2013-ban néhány meccsre Párizsba igazolt.

Arcátlanság lenne? Az. De nagyon vágynak már Párizsban a „nagyfülűre”, az „Orejonára”, ahogy a Bajnokok Ligája trófeáját becézik...

(Borítókép: Lionel Messi a Barcelona - Real Madrid elleni mérkőzésen 2018. május 6-án. Fotó:  David Ramos / Getty Images Hungary)

Rovatok