Index Vakbarát Hírportál

Nem kérnek a Katyusából az olimpián

2021. március 13., szombat 14:56

Nem engedélyezte a nemzetközi sportbíróság, hogy a doppingolással büntetett orosz sportolóknak himnusz helyett, a Katyusa szovjet dalt játsszák le Tokióban.

Még tavaly decemberben döntött arról a nemzetközi Sportdöntőbíróság, a CAS, hogy orosz sportolók két évig nem indulhatnak nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt, ráadásul a himnuszt sem játszhatják le a tiszteletükre. Az ügy háttere, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vizsgálata állami szintű doppingolást, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében visszaéléseket tapasztalt. Erre válaszul 2019 decemberében az orosz sportolók négyéves eltiltásáról döntöttek, ezt tavaly év végén a CAS két évre csökkentette. A döntés tehát az idén esedékes tokiói nyári, valamint a  2022-es pekingi téli olimpiára is vonatkozik.

Moszkva azonban keresi a kiskapukat. Az Orosz Olimpiai Bizottság februárban azt javasolta, hogy a himnusz helyett a Katyusa szovjet dalt játsszák le sportolóiknak az idén esedékes tokiói nyári olimpián. A népszerű dal a második világháború korából származik, egy lányról szól, aki visszavárja kedvesét a távoli határvidékről. A Katyusa női nevet kapta a Vörös Hadseregnek az először ezekben az években bevetett reaktív sorozatvetője is.

A CAS három bíróból álló testülete azonban elutasította a kezdeményezést. Válaszukban úgy foglaltak állást: az a tiltás, amely „minden Oroszországhoz köthető himnuszra” vonatkozik, kiterjed „minden Oroszországhoz köthető dalra” is – márpedig  ebbe a kategóriába beletartozik a Katyusa is.

Rovatok