Index Vakbarát Hírportál

Korpási tokiói kvótás, Torbának és Vargának nem sikerült

2021. március 20., szombat 19:33 | aznap frissítve

Korpási Bálint olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában, a 60 kilóban szereplő Torba Eriknek és a 130 kilósoknál versenyző Varga Ádámnak viszont ugyanez nem sikerült az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén.

A budapesti viadalon minden kategóriában döntősök szereznek tokiói helyet, erre pályázott Torba, majd Korpási is az esti program elején.

Torba Erik, a BHSE Európa-játékok másodikja rögtön az első meccsen volt érdekelt, és ahogy az előcsatározások során, úgy ezúttal is nagyon kemény csata várt rá. A norvég olimpiai és vb-bronzérmes norvég Stig-Andre Bergét és a vb- és Eb-győztes bolgár Ivo Serafimov Angelovot nagyszerű teljesítménnyel győzte, majd az elődöntőben a törökök Eb-másodikja, Kerem Kamal ellen is jól birkózott és csak minimális különbséggel maradt alul.

A találkozó elején a török volt a jobb, néhány másodperc után derékra támadás után dobást indított, melyről le tudott jönni Torba, mégis Kamal kapott két pontot. A folytatásban is a rivális maradt aktívabb, Torbát pedig megintették (0–3), lentről viszont kiválóan védekezett, hiába támadhatott közel fél percig ellenfele, nem tudott akciót elérni, sőt, végül Torba Erik kerekedett felül, majd szépen billentett (3–3).

A magyar számára előnyös döntetlen viszont nem tartott ki a szünetig, mert néhány másodperccel az előtt egy derékra támadást még végigvitt Kamal (3–5).

A második menetben a török már csak arra ügyelt, hogy Torba ne tudjon akciót csinálni rajta, és mivel a magyar állásból, illetve a menet közepén intés után (4–5) lentről sem volt képes további pontokat elérni, Kamal győzött, Torba Erik pedig elkeseredetten rogyott le a szőnyegre.

A fájó kudarc után kevéssel Korpási Bálinton volt a sor, hogy megszerezze az első budapesti kvótát a hazai csapatnak. A BVSC világ- és Európa-bajnoka sikereit nem olimpiai súlyban aratta az elmúlt években, és csak azért vállalta a fogyást 67 kilóra, hogy karrierjét egy olimpiai szerepléssel tegye teljessé. Korpásival kapcsolatban kérdéses lehetett, hogy a fogyasztás után milyen teljesítményre lesz képes, de tulajdonképpen már első meccsén megnyugtatta az érte aggódókat és klasszisbirkózással verte a norvégok regnáló Európa-bajnokát, Morten Thoresent, majd a negyeddöntőben a bolgár Dejvid Dimitrov ellen is magabiztos volt egy húsz másodperces szakaszt leszámítva, amikor azért küzdött, hogy ne szorítsák tusba.

Abban a pillanatban az egész karrierem lepörgött előttem, és arra gondoltam, nem érhet így véget a történetem

– nyilatkozta még az elődöntőbe jutást követően Korpási, aki az este már nem tartogatott hasonló izgalmakat.

A tokiói repülőjegyért a moldovai Donior Islamovval került szembe, aki a találkozó elején nagyon aktív volt, kapaszkodás helyet messziről ugrált és rángatott, Korpásit azonban nem zökkentette ki, a BVSC sportolója jól állt a lábán és egy perc után már egyértelműen irányított. A moldovai előre menekülése nem fizetődött ki, mert kevesebb mint két perc után őt intették (1–0), Korpási Bálint pedig lentről, két gyönyörű pörgetéssel (5–0) eldöntötte a meccset. A második menetben a magyar még egy intésponttal növelte is előnyét (6–0), de igazából végig csak arra ügyelt, hogy ne hibázzon és nem adott esélyt az erejével az utolsó percre már teljesen elkészült Islamovnak a zárkózásra.

Varga Ádám vereséget szenvedett a kötöttfogásúak 130 kilogrammos elődöntőjében, így lemaradt a kvótáról. Az UTE nehézsúlyú sportolója az előcsatározások során egyformán 3–1-re győzte le a cseh Stepán Davidot és az örmény David Ovaszapjant is, a kvótát érő döntőbe jutásért vívott meccsen viszont nem volt esélye a 2018-as világbajnok oroszhoz Szergej Szemjonov ellen, aki tussal győzte le őt.

Ezzel eldőlt, hogy a budapesti viadalon egyedüliként Korpási tudott csatlakozni a 2019-es vb- kvótát szerzett négy honfitársához, a szintén kötöttfogású Lőrincz Tamáshoz (77 kg) és Lőrincz Viktorhoz (87 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmailhoz (65 kg) és Sastin Mariannához (62 kg).

(MTI)

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rovatok