Index Vakbarát Hírportál

Talán a 2052-es olimpiára lehet esélye Magyarországnak

2021. április 6., kedd 20:06 | aznap frissítve

Talán 31 év múlva rendezhet olimpiát Magyarország, kár, hogy addigra elavulnak és felújításra szorulnak majd az elmúlt években felhúzott és még épülő sportlétesítmények – latolgatja a Népszava

A lap arra alapozza a feltevését, miszerint legkorábban 2052-ben nyílik reális esély egyáltalán a pályázásra is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közlemúltbeli bejelentésével zárójelbe tette a Budapest2032 nevű nyolctagú testület munkáját, amikor bejelentette, hogy 2032-re az ausztráliai Brisbane pályázatát részesíti előnyben. A magyar testület célja egyébként az volt, hogy felmérje, milyen esélyei vannak a magyar fővárosnak a 2032-es nyári olimpia rendezési jogának megszerzésére, adottak-e a feltételek a jelentkezés benyújtásához. A NOB pedig arra hivatkozva tette meg a bejelentését, hogy ezzel is kímélje a rendezés iránt érdeklődő városok, országok – így többek között Isztambul, Szentpétervár és Németországból Észak-Rajna-Vesztfália tartománya –költségvetését. 

A németek bejelentették, hogy amennyiben a NOB Brisbane-t támogatja, úgy ők elkezdik előkészíteni a pályázatukat a 2036-os olimpiára. Egy a múlt héten felmeült ötlet szerint Tel-Avival, azaz Izrael fővárosával közösen lenne ezt célszerű megtenniük. Ami már csak azért is pikáns, mert 100 évvel korábban hatalmas náci propaganda-eseménnyé duzzasztották a berlini olimpiát. 

Észak- és Dél Korea a tervek szerint közösen rendezne olimpiát, így ha fenntartják a rendezési szándékukat, és megfelelnek a NOB feltételeinek, akkor előfordulhat, hogy megvan a 2036-os házigazda is. Magyarország pedig  elkezdheti előkészíteni a 2040-es pályázatot, bár egyelőre a lap értesülése szerint a MOB még nem engedte el a 2032-es dátumot sem hivatalosan. Az előkészületek részeként persze fel kell majd mérni, hogy az esetleges sportági változásokat, igényeket is szem előtt tartva mennyire lesz használható és persze olimpiaképes állapotban a mostanság épülő vagy már átadott létesítményállomány. 

Kérdéses persze, hogy ki mindenki akar még Európából kandidálni a 2040-es nyári játékokra, illetve hogy végül ki nyerhet. Ha más európai pályázó, akkor várhatóan a következő olimpia rendezési jogát amerikai, majd ázsiai ország kaphatja meg. Reális esély pedig legkorában is 2052-re nyílhat, feltéve, hogy akkor még akarnal egyáltalán a magyarok. 

Rovatok