Index Vakbarát Hírportál

A Mount Everest hírhedten veszélyes jéglabirintusából jelentkezett be Varga Csaba

2021. április 21., szerda 14:58

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója április 18-án érkezett meg a Mount Everest 5330 méteren kialakított alaptáborába. Nepál fővárosától, Katmandutól hét napig tartott a trekking, amelynek során összesen 55 kilométert és 2700 méternyi szintemelkedést hagyott maga mögött.

Khumubu jégesés

Az eredetileg tervezett kétnapos pihenő helyett engedett a csábításnak, és közelebbről is megnézte magának a Khumbu-jégesés hírhedten instabil jégtornyait és gleccserhasadékait. Sokak szerint igazi orosz rulett az átjutás ezen a szakaszon, amely az alaptábor és az első magaslati tábor között húzódik.

Ma felmentem a Khumbu-jégesés tetejéig, bár többen mondták, hogy egy szakaszon jelenleg nem lehet átjutni, végül meg lehetett oldani. Mivel eredetileg csak kisebb mászást terveztem, és nem gondoltam, hogy a jégesés végéig jutok, nem vittem magammal sátrat, így nem tudtam kiépíteni az 1-es tábort, és ott maradni egy akklimatizációs éjszakára, ezért visszajöttem az alaptáborba

– mondta el az Indexnek Varga Csaba, aki a napokban ismét nekivág a Khumbu-jégesésnek, és tervei szerint 6000 méteres magasságban alakítja majd ki az 1-es tábort.

Amellett, hogy első magyarként pótlólagos oxigén nélkül, „tisztán” tervezi megmászni a Mount Everestet, Varga Csaba magashegyi teherhordók segítségét sem veszi igénybe. Önállóan mozog a hegyen, a felszereléseit is saját erőből juttatja fel a magaslati táborokba, vagyis a mászás, a cipelés és az oxigénhiány mellett a logisztikai nehézségekkel is meg kell birkóznia. Információink szerint a tavaszi szezonban nagyságrendileg 400-an próbálkoznak a hegycsúcs megmászásával, de ezt az irányt, vagyis az önálló, „tiszta” mászást Varga Csaba mellett idén csupán két alpinista képviseli.

Rovatok