Index Vakbarát Hírportál

Putyin fúrta meg a háttérben a Szuperligát?

2021. április 23., péntek 19:31

A német Süddeutsche Zeitung értesülései szerint Vlagyimir Putyin felhívta a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics orosz oligarchát, és a Szuperligától való elállásra kérte. Az új versenysorozat beindítása ugyanis az UEFA-főszponzorának, a Gazprom orosz állami óriásvállalatnak, a világ legnagyobb földgázkitermelőjének az érdekeit sértette volna.

A német lap úgy tudja, hogy a Szuperliga beindításának a tényleges finanszírozója nem is az amerikai JP Morgan bankház lett volna, hanem valójában Szaúd-Arábia. A katari tulajdonú Paris Saint-Germain azért tartotta magát távol már a kezdetektől a Szuperligától, mert a két olajmonarchia, Katar és Szaúd-Arábia között évek óta feszült a viszony.

A szaúdiak bevonása a Szuperligába a német lapinformációk szerint elsősorban a Real Madridot vezető Florentino Perez érdeme. A királyi gárda elnöke egyben a legnagyobb spanyol építőipari cég, az ACS vezére is. A spanyol építőipari konszern nem mellesleg egy hat és fél milliárd eurós szórakoztató központ, a szaúdi fővárosban, Rijádban épülő Quiddiya nevű óriásberuházás kivitelezője.

(Borítókép: Putyin a FIFA Konföderációs Kupa hivatalos meccslabdájával játszik 2016. november 25-én Moszkvában. Fotó: Alexei Druzhinin / Getty Images)

Rovatok