Index Vakbarát Hírportál

Történelmi léptékű csata a gólkirályi címért

2021. május 9., vasárnap 13:15

Emlékszik még az 1993–1994-es NBA-szezonra? Shaquille O'Neal (Orlando Magic) és David Robinson (San Antonio Spurs) küzdött a gólkirályi címért. Az utolsó játéknapon Shaq 32 pontot dobott a New Jersey Nets ellen, Robinsonnak legalább 33 pontra volt szüksége ahhoz, hogy ő legyen a gólkirály. Az Admirális túlteljesítette a tervet, új karriercsúccsal, 71 ponttal ő lett a pontkirály. Ennek 27 éve, most Steph Curry (Golden State Warriors) és Bradley Beal (Washington Wizards) vív hasonlóan szoros csatát a scoring champion címéért. Kéretik a biztonsági öveket becsatolni!

Szombat este a Wizards játszott előbb, és idegenben, hosszabbításban 133–132-re megverte az Indiana Pacers együttesét. Bradley Beal 50 pontot szerzett (19/31 mezőnyből, 3/7 triplából, 9/11 büntetőből), de a rendes játékidő végén meghúzódott a combhajlítója, és a ráadásban már nem lehetett a pályán. 

Ezek után fogadta a Golden State Warriors a Chase Centerben az Oklahoma City Thundert, Steph Currynek legalább 22 pontra volt szüksége ahhoz, hogy visszavegye a vezetést Bealtől a pontkirályi címért folyó küzdelemben. 

Nos, a 32 éves varázsló már az első negyedben 24 pontot szerzett, végül 49-nél állt meg úgy, hogy a negyedik játékrészben már nem is volt szükség a játékára, mert akkora volt a Warriors előnye. (136–97 lett a vége.) Curry statisztikája elképesztő: 14/26 mezőnyből, 11/21 hármasból, 10/10 büntetőből. A Chase Center közönsége a meccs alatt végig ezt skandálta: MVP! MVP!

E pillanatban Curry pontátlaga 31,9, Bealé 31,4, de utóbbi játéka kétséges a következő mérkőzésen combsérülés miatt. 

Ez volt Curry hetedik olyan meccse a szezonban, amikor legalább tíz triplát lőtt, ami egyéni csúcs – eddig hat volt a rekordja. Továbbá ebben a bajnokságban tizedszer lépte túl a 40 pontot, miközben csapata is klubrekordot döntött: 27 triplát dobott (54 kísérletből, ami remek 50 százalék), sőt mindössze kettővel maradt el a 29 triplás NBA-csúcstól. 

Vissza a Wizardshoz: Beal 50 pontja mellett az igazi hős Russell Westbrook volt. A 32 éves irányító ugyan „csak” 33 pontot szerzett, de mellé tett 19 lepattanót és 15 gólpasszt, ez a 35. tripla-duplája volt ebben az idényben, karrierjét tekintve pedig a 181.

Így utolérte az eddigi csúcstartót, a legendás Oscar Robertsont. 

 

Curry és Beal csatája az 1994-es bajnokság utolsó fordulóját idézi, akkor volt ilyen szoros az állás a két gólzsák, Shaquille O’Neal és David Robinson között. Akkor az utolsó játéknapon Shaq egy laza 32 pontos, 22 lepattanós meccset vágott ki, miközben hangsúlyozta, hogy cseppet sem érdekli a gólkirályi cím. Robinson ezzel szemben ráment a trófeára.

Már 33 pont is elég lett volna az Admirálisnak, de ő alaposan túllőtt a célon: 71 pontos karriercsúcsot vágott ki (a korábbi 19 ponttal kevesebb, 52 volt), olykor komikus körülmények között.

Tudniillik nemcsak a társai segítették, hanem az ellenfél, a Los Angeles Clippers is. Folyton faultolták, 25 büntetőt dobhatott, ebből 18-at be is küldött a gyűrűbe, a lehetséges 48 percből 44-et töltött a parketten. 

A nap végén így nézett ki a két rivális pontátlaga: David Robinson 29,787, Shaquille O’Neal 29,346. 

Lehet, hogy idén is valami hasonló elé nézünk?!

(Borítókép: Shaquille O’Neal és David Robinson. Fotó:  Fernando Medina / NBAE / Getty Images)

Rovatok