Index Vakbarát Hírportál

Egyre közelebb az olimpia, Japán megriadt

2021. május 24., hétfő 10:22 | aznap frissítve

Japán megnyitotta az első tömeges oltási központjait hétfőn annak érdekében, hogy felgyorsítsa a vakcinák beadását. Erre azért is van szükség, mert csupán két hónap van hátra a tokiói olimpia kezdetéig, az ország pedig a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzd – írja a france24.com.

A tokiói központban naponta akár tízezer, az oszakaiban akár ötezer embert is beolthatnak, elsőként az idős lakosokat.

Japán 125 millió lakosának eddig csupán a két százaléka kapta meg mindkét oltóanyagot, ezért egyre inkább erősödött a kritika, ám most mindenki izgatott, hogy az emberek hamarosan végre visszatérhetnek a normális életmódjukhoz.

Csodálatos! Most már végre nyugodtan pihenhetek. Másfél évig szorongtam, feszült voltam

– mondta az újságíróknak a 73 éves Isikava Hideo, az első ember, aki megkapta a vakcinát a tokiói oltóközpontban, de mások is osztoztak örömében, kiemelve, ha előbb kezdik el a kampányt, sokkal nyugodtabban lehetne most készülni az olimpiára.

Japánban a Pfizerrel kezdtek el oltani februárban – előbb az egészségügyi dolgozók, majd a 65 év felettiek kapták meg a vakcinát –, pénteken pedig engedélyezték a Modernát és az AstraZenecát is, igaz, utóbbit egyelőre nem alkalmazzák különféle egészségügyi aggodalmak miatt.

A kormány célja, hogy befejezzék az oltásokat július második felére, amikor az olimpia elkezdődik. A közvélemény jelentős része ellenzi a nyári játékokat, ám a szervezők biztosak benne, hogy biztonságosan megtartható. Bár a sportolók többsége be lesz oltva, mielőtt beköltözik az olimpiai faluba, a részvételhez nem teszik kötelezővé.

Az országban egyébként viszonylag kordában tartották a járványt, összesen nagyjából 12 ezren haltak meg koronavírusban, igaz, az utóbbi időben nőtt a fertőzöttek száma, ami a megterheli a kórházakat.

Rovatok